Da li ste primetili nekada, kada šetate šumom ili parkom, koliko se bolje osećate posle toga? To je zato što je drveće lekovito i na mnogo načina. Šetnja šumom posebno je lepa u jesen, kada se priroda menja i daruje nam najlepše boje. Evo na koji način šetnja prirodom doprinosi našem zdravlju:

1. Smanjuje nivo kortizola

Biiljke oslobađaju monoterpen, supstancu koja pomaže u smanjenju stresa i normalizaciji krvnog pritiska, uz pozitivno dejstvo i na naš odbrambeni sistem. Još od davnina u Japanu znaju za ove efekte biljaka, stoga se redovno praktikuje šumska terapija, tj.  shinrin-yoku, "kupanje šumom". Reč je o tihoj šetnji kroz šumu dok svim čulima upijamo prirodu oko sebe, njene zvukove, mirise, boje i živahnu bioraznolikost.  Šumska terapija se posebno preporučuje osobama koje pate od depresije, anksioznosti, osobama koje su pod povećanim stresom kako bi smanjile nivo hormona stresa, kortizola

2. Jača respiratorni sistem

Dok šetamo šumom, naročito četinarskom, udišemo fitoncide- esencijalna ulja koje oslobađa drveće. Onapoboljšavaju kvalitet vazduha i samim tim gode i našem telu. Naročite koristi od ove terapije imaju pacijenti koji pate od bolesti respiratornog sistema. Disanje ima i smirujuću funkciju, smanjuje broj otkucaja srca, vraća nas u ravnotežu i smanjuje stres. Ponesite ćebe ili prostirku, udobno se smestite i meditirajte dok udišete čist šumski vazduh.

3. Vraćamo telo i duh u ravnotežu

Šetnja šumom i kontakt sa prirodom ima i važan emocionalni efekat: kada posmatramo promene kroz koje prolazi vegetacija u jesen, ne možemo da ostanemo imuni na svu tu lepotu. To nas podstiče da malo razmislimo, da se fokusiramo na ono lepo što imamo tu pred nama, u sadašnjosti… Da na neki način ponovo otkrijemo čudo. Na taj način vraćamo u ravnotežu telo i duh.

4. Oslobađamo um

Jesen je doba promena, a odlazak u prirodu u vreme njenog preobražaja ima važnu simboličku vrednost- kao što opada lišće da bi na proleće ustupilo mesto cvetovima i novom, bujnom i mladom lišću, tako i mi učimo da prolazak jednog znači pravljenje mesta za ono novo, još lepše što nas tek čeka. Ako ste trenutno okupirani problemima, prošetajte parkom ili šumom, videćete kako će vam sve brige odmah postati manje i što je najbitnije prolazne.

Izvor: Sensa