Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nastanak tumora i genetika: zašto se aktiviraju geni za maligno oboljenje

Šta znači hormonski uslovljen rak? I kakvi su preduslovi potrebni da bi se aktivirao gen koji nosi rizik za pojavu karcinoma... Pročitajte!

  Izvor: Foto: Profimedia

Etiologija tumora je komplikovana stvar, a olako optužiti hormone za bolest (što je dosta česta praksa) u najmanju je ruku opasno, jer može dovesti do pogrešnih koraka u lečenju.

Kada sam pisala knjigu o hormonima, neprestano sam razmišljala o ženama i muškarcima koji svakodnevno za svoju bolest, umor ili materijalno siromaštvo krive hormone. Kao svojevrsni "advokat" hormona, pokušala sam da napišem mnogo naučno dokumentovanih teza u njihovu odbranu te nastojala približiti njihovu zaista čudotvornu moć svim ljudima.

5 zaštitnika imuniteta o kojima se ne piše dovoljno...

Radom s pacijentima svakodnevno širim ideju o značaju jakih žlezda i hormona za naše postojanje i dovodim u vezu njihovu sadašnju situaciju s poremećenim hormonima. Pokazujem put balansa: odakle krenuti i kako postupno odmicati bolest iz naših života. Ono što ne poznajemo, od toga strahujemo i to je nepobitna činjenica. Mnogi ljudi strahuju od hormona, a šta jedan takav neosnovani strah može učiniti, pokazaću vam na sledećem primeru, mojoj stvarnoj pacijentkinji.

Mirjana, žena u ranim 60-im, došla je kod mene vidno nemirna. Osetila sam njenu nelagodu čim je ušla u ordinaciju. Ako godinama radite lekarski posao, dobijete znanje i intuiciju da odmah prepoznate energiju pacijenta.

Šta znači hormonski uslovljen rak?

Prije 6 godina dijagnostifikovan joj je karcinom leve dojke, zbog kojeg joj je odstranjena dojka te je započela s antihormonskom terapijom. U međuvremenu je od doktora tražila da joj izvade i jajnike, iz straha da bi mogla dobiti i taj tumor te je kod mene došla da joj proverim nivo estrogena u telu, hormona od kojeg je opsesivno strahovala.

Mirjana je u glavi povezala da je rak dobila zbog hormona. Istina je da je njen tumor imao pozitivne receptore za estradiol i progesteron, ali samo zato što je poticao od tkiva dojke. Uz matericu, dojka je najbogatija receptorima za ta dva hormona, stoga nije ni čudo da je tumor bio pozitivan.

"S obzirom na to da je moj tumor bio hormonski uslovljen, ja sam se odlučila za uklanjanje janika", rekla mi je Mirjana, ne znajući koliko ova izjava krije u sebi neistina i zabluda. Da tumor nastaje zbog hormona, onda bi žene u generativnoj dobi (one hormonski snažne) najviše oboljevale, što u praksi nije slučaj. Od karcinoma oboljevaju i žene koje su u menopauzi i čiji jajnici više ne rade.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj