Kolagenje protein koji se nalazi u ljudskom telu i čini oko jednu trećinu ukupnog sadržaja proteina u telu. Služi kao gradivni deo različitih delova tela, uključujući kožu, kosti, mišiće, tetive i ligamente. Ponekad se čak spominje i kao neka vrsta "lepka" koji drži telo zajedno, ali to je preterivanje.
Telo prirodno proizvodi kolagen, ali ta proizvodnja ima tendenciju da opada sa godinama i izlaganjem UV svetlu. Da biste sprečili nedostatak kolagena, odabir hrane bogate kolagenom može pomoći da zaštitile kožu, mišiće i ligamente. Iako dodavanje suplementa kolagena ishrani može biti korisno, najbolje je da kolagen dobijate odabirom prave hrane, piše health.com.
Ovo su namirnice bogate kolagenom:
1. Bujon od kostiju životinja
Kosti životinja su posebno bogat izvor kolagena. Sporo kuvanje kostiju i vezivnog tkiva u vodi omogućava da se kolagen u kostima razgradi u želatin, koji vaše telo može lakše da apsorbuje. Neki podaci sugerišu da iako koštani bujon obezbeđuje ključne amino-kiseline za sintezu kolagena.
2. Ribe i školjke
Riba, posebno njena koža i krljušti, odličan su izvor kolagena. Kolagen dobijen iz ribe, poznat kao morski kolagen, ima veliku bioraspoloživost. To znači da se apsorbuje u telo efikasnije od kolagena iz drugih izvora. Morski kolagen se uglavnom sastoji od kolagena tipa I, koji promoviše zdravlje i elastičnost kože, kostiju, tetiva i drugih tkiva.
3. Piletina
Piletina, posebno pileća hrskavica, prirodni je izvor kolagena. Bogata je kolagenom tipa II, koji je koristan za zdravlje zglobova i može pomoći u ublažavanju simptoma artritisa.
4. Govedina
Govedina, posebno goveđa koža i kosti, bogat je izvor kolagena. Kolagen dobijen iz govedine, koji se često naziva goveđi kolagen, prvenstveno se sastoji od kolagena tipa I i tipa III - te vrste kolagena su neophodne za zdravlje i snagu kože, kostiju, tetiva, vlaknaste hrskavice, vezivnog tkiva i zuba.
5. Belanca
Belanca su izvor prolina, jedne od amino-kiselina neophodnih za proizvodnju kolagena. Iako žumanca ne sadrže posebno kolagen, ona su bogati hranljivim materijama neophodnim za proizvodnju kolagena u telu.
6. Citrusno voće
Dok citrusi ne sadrže kolagen, voće poput pomorandže i grejpfruta ima puno vitamina C - koji pomaže telu da proizvodi kolagen. Vitamin C igra važnu ulogu u sintezi pro-kolagena, prekursora kolagena u telu.
7. Bobice
Slično citrusnom voću, bobice su prirodni izvor vitamina C. Vitamin C omogućava telu da formira kolagen i da ga efikasnije koristi. Iako bobice nemaju kolagen - mogu pomoći telu da ga prirodno napravi.
8. Beli luk
Beli luk sam po sebi ne sadrži kolagen, ali doprinosi proizvodnji kolagena u telu. Beli luk je bogat sumporom, koji može igrati ulogu u proizvodnji kolagena i sprečavanju razgradnje kolagena u telu. Takođe, sadrži taurin i lipidnu kiselinu, jedinjenja koja pomažu u obnavljanju oštećenih kolagenih vlakana.
9. Mlečni proizvodi
Mlečni proizvodi, kao što su mleko, sir i jogurt, takođe mogu indirektno da podrže proizvodnju kolagena u telu. Iako ne sadrže kolagen, bogati su dvema esencijalnim aminokiselinama, prolinom i glicinom, koje su ključne komponente u molekulima kolagena. One igraju važnu ulogu u sintezi kolagena, pomažući u održavanju elastičnosti kože, jačanju kostiju i unapređenju zdravlja zglobova.
10. Indijski orah
Iako indijski orah ne sadrži direktno kolagen, on je od suštinskog značaja za pomoć u proizvodnji kolagena - prepun je bakra, minerala koji igra ključnu ulogu u razvoju kolagena i elastina. Elasti i kolagen daju snagu i fleksibilnost koži, a bakar je neophodan za njegovu proizvodnju. A dobar je izvor cinka, još jednog minerala u tragovima od vitalnog značaja za sposobnost tela da se popravi i stvori kolagen.
11. Svinjska kožica
Svinjska koža, koje se često zanemaruje, jeste iznenađujući i efikasan izvor dijetetskog kolagena. Kada se konzumira, ovaj kolagen se razlaže na amino-kiseline koje se mogu koristiti za obnovu kolagena.
12. Ostrige
Ostrige, iako manje tipične u diskusijama o kolagenu, igraju vitalnu ulogu u proizvodnji kolagena. Imaju visok sadržaj cinka - ključne komponente u stvaranju i popravljanju kolagena, te podstiče zdravlje i zarastanje kože, a bogate su amino-kiselinama poput glicina i prolina, primarnih gradivnih blokova proteina kolagena.
Hrana vs. suplementi
Dok kolagen u ishrani i suplementi kolagena mogu doprineti nivou kolagena u telu, određeni faktori mogu učiniti da jedan bude poželjniji u odnosu na drugi.
- Dijetetski kolagen, dobijen iz izvora hrane ima prednost jer je u svom najprirodnijem obliku. Konzumiranje kolagena kroz raznovrsnu ishranu pomaže u održavanju ravnoteže drugih esencijalnih hranljivih materija, kao što su antioksidanti, vitamini i minerali, koji dodatno pomažu u proizvodnji kolagena u telu i opštem zdravlju.
- Suplementi kolagena mogu biti pogodno i ciljano rešenje za nedostatak kolagena - dobijaju se iz goveđeg ili morskog izvora i mogu biti zgodni za pojedince koji imaju ograničenja u ishrani ili nemaju pristup različitim izvorima hrane. Istraživanja pokazuju da mogu biti posebno korisni za zdravlje kože.
Vredi napomenuti da apsorpcija kolagena, bilo iz izvora ishrane ili suplemenata, u velikoj meri zavisi od ukupnog zdravlja, starosti i brzine metabolizma čoveka. Preporučuje se da razgovarate sa zdravstvenim radnikom ili dijetetičarom kako biste identifikovali najefikasnije rešenje za vaše specifične potrebe.
BONUS VIDEO: