Vegan čokoladna torta
Sastojci:
150 g smeđeg šećera
75 g gorkog kakaoa u prahu
350 g sojinog mleka (ovsenog, pirinčanog...)
150 g brašna
50 g skrobnog brašna
1/2 praška za pecivo
izrendana korica pomorandže
malo ruma
Priprema
Pomešati kakao prah i šećer da se razbiju grudvice, postepeno dodavati malo po malo mleka. Kada ste dodali mleko, umešati prosejano brašno i prašak za pecivo, koricu pomorandže i rum. Ako vam se čini pregusto, dodajte jos mleka ili vode. Izliti u kalup za pečenje, peći oko 40 minuta na 175°C.
Ovo je osnovni recept kojem se može dodati po želji jos sastojaka, ili se moze preliti istopljenom tamnom čokoladom.
Na sledećoj strani pročitajte recept za čokoladnu tortu u 4 boje!
Čokoladna torta u 4 boje
Sastojci:
Biskvit:
3 jaja
15o g čokolade
70 g maslaca
4 kašike šećera
1 kašika brašna
Fil:
500 g maskarponea
2 kašike smeđeg šećera
5 dl slatke pavlake
100 g tamne čokolade
100 g mlečne čokolade
100 g bele čokolade
1/2 kesice vanilinog šećera
Priprema:
Čokoladu za biskvit i maslac rastopiti na pari. Smiksati žumanca i šećer, pa u to umešati rastopljenu čokoladu, pa 1 kašiku brašna. Na kraju lagano umešati šam od belanaca).Peći na 160 stepeni celzijusa oko 40 min.
Svaku čokoladu posebno rastopiti na pari, a sa belom rastopiti i pola kesice vanilinog šećera (dodati ga kad se čokolada skoro rastopi i mešati neko vreme). Umešati maskarpone i šećer, pa u to umešati umućen šlag. Podeliti smesu na tri dijela – u jedan dodati rastopljenu tamnu, u jedan rastopljenu mlečnu, a u jedan rastopljenu belu čokoladu. Premazati preko biskvita (prvo tamna, pa mlečna, pa bela).
Na sledećoj strani pročitajte recept za čokoladnu tortu bez jaja i mleka!
Čokoladna torta bez jaja i mleka
Sastojci:
Kora:
375 g brašna
350 do 400 g šećera
60 g gorkog kakao praha
2 kašičice soda bikarbone
1 kašičica soli
180 ml ulja
2 kašike belog sirćeta
1 kašika arome vanile
480 ml vrele, ključale vode
Fil:
300 g kokosovog krema (NE MLEKA)
250 g crne čokolade (60-70% kakao mase)
1 kašika kokosovog ulja
1 kašika arome vanile
Kora:
Rernu zagrejati na 180C. Pripremiti 2 okrugla kalupa prečnika 20 cm. Na dno staviti papir za pečenje, a oko kalupa staviti trake za pečenje, prethodno natopljene u vodi. U jednoj posudi pomešati sve suve sastojke: brašno, šećer, kakao, soda bikarbonu i so, a u drugoj sve mokre: ulje, sirće, vanilu i vodu. Zatim, polako ulivati mokru mešavinu u suvu, neprestano mešajući kašikom. Smesa će biti retka, ali se pečenjem pretvori u mek i sočan biskvit.
Smesu jednako raspodeliti u oba kalupa i peći na 180 C, 25 minuta. Uraditi test čačkalicom, kako biste se uverili da je kora pečena.
Kore ohladiti u kalupu 10 minuta, nožem pažljivo odvojiti koru od stranica kalupa i ostaviti da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi.
Fil:
Kokosov krem, čokoladu i vanilu zagrejati na laganoj vatri uz neprestano mešanje. Kada se sva čokolada otopi i sjedini sa kokosovim kremom, sloniti sa vatre, umešati kokosovo ulje i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, uz povremeno mešanje. Zatim, fil pokriti prozirnom folijom, tako da folija dodiruje krem, i odložiti u frižider na 4 sata ili preko noći.
Krem izvaditi iz frižidera pola sata pre filovanja, kratko izmešati kašikom ili mikserom. Ukoliko želite i volite slađi krem, dodajte prah šećer. Nafilovati tortu i ukrasiti je po sopstvenoj želji.
Na sledećoj strani pročitajte recept za čoko brauni tortu sa šumskim voćem!
Čokoladna brauni torta sa šumskim voćem
Sastojci:
250 g tamne čokolade
250 g maslaca
130 g šećera
4 jaja
70 g brašna
250 grama šumskog voća
Priprema:
Istopite čokoladu na pari i pustite da se ohladi. Dok se čokolada hladi umutite šećer i maslac. U to tokom mućenja dodajte jedno po jedno jaje. Ulijte u smesu otopljenu i ohlađenu čokoladu, u umešano na kraju dodati brašno. Sve dobro umešati.
U kalup prečnika 24 cm izlijte pola smese, na to stavite smrznuto šumsko voće i prekrijte ostatkom smese.
Peći 30 minuta na temperaturi od 180 stepeni celzijusa.
* Torta će vam se možda činiti nepečena, ali treba da ostane sočna.
Na sledećoj strani pročitajte recept za čokoladnu tortu sa avokadom!
Torta od čokolade i avokada
Sastojci:
100 g vegan keksa
150 g urmi
100 g suvih smokava
50 g suvog grožđa
150 ml kokosovog mleka
300 g tamne čokolade 70%
2 komada avokada
2 kašike kokosovog ulja
200 g šumskog voća
Priprema:
U blenderu sameljite vegan keks. Zatim istresete u posudu i u blenderu sameljete suvo voće, pa dodajte na keks. Istopite kokosovo ulje i dodajte oko 50 ml kokos mleka i sve izmešajte i stavite u kalup za tortu i ostavite u frižider.
Istopite 300 g cokolade na pari. Očistite avokado i miksujte u blenderu da dobijete glatku smesu. Sastavite čokoladu i avokado i dodajte ostatak kokosovog mleka i izmiksajte da dobijete sjedinjen fil. Prelijte preko podloge u kalup i poravnjajte fil i ostavite oko 2 sata u frižider da se stegne.
Ukrasite šumskim voćem i uživajte uz ovaj slasni kolač.
Izvor: Coolinarika
ISPOVEST ŽENE KOJA SE RAZVELA POSLE 33 GODINE BRAKA: "Uselila sam se u garsonjeru sa jednim koferom, bila sam presrećna"
VELIKI HOROSKOP ZA NAREDNIH 6 MESECI - OD JUNA DO DECEMBRA: Ovan postiže cilj i uspeh, Lav ulazi u novu ljubavnu vezu!
KAKO DA NOSITE PANTALONE AKO IMATE PREKO 50: 6 najboljih saveta profi stilista - izgledaćete mlađe, vitkije i super šik
PSIHOLOŠKI TEST - DA LI MAČKA SA SLIKE SILAZI ILI SE PENJE UZ STEPENICE: Odgovor otkriva kakva ste ličnost zapravo!
TEST LIČNOSTI OD 15 SEKUNDI, IZABERITE KOJA BISTE ŽIVOTNIJA NAJPRE BILI: Otkriva ko ste zaista i kako vas drugi vide!