Savršena kombiancija voća i slatke pavlake ovoj torti daje posebnu čaroliju. Njena kremasta struktira je ono što je čini prepoznatljivom. Ova poslastica izgleda tajanstveno, jer ne možete lako čulima razaznati njen maštoviti sastav, ali svakako ćete se zaljubiti na prvi zalogaj.

Recept za tortu Mona Liza

Sastojci:

Korice:

  • 20 belanaca
  • 20 kašika smeđeg šećera
  • 400 gr seckanih oraha
  • 8 kašika mlevenih oraha
  • 8 kašika brašna

Fil:

  • 20 žumanaca
  • 800 smeđeg g šećera
  • 800 g maslaca
  • 300 g kompota od višanja
  • 300 g komadića ananasa
  • 300 g kompota od kajsije

Za ukrašavanje:

  • 4 dl slatke pavlake
  • 100 g badema

Priprema:

Kora: 5 belanaca, 5 kašika šećera, 100gr seckanih oraha+2 kas.mlevenih oraha i 2 kašike brašna.

Peći 4 ovakve kore.

Fil:

Umutiti 20 žumanaca sa 800 g smeđeg šecera i 600 g putera.

Kuvati na pari da postane staklasto pa dodati jos 200 g umućenog putera.

Podeliti na 4 dela .

1 deo - dodati 300 g seckanih višanja u fil pa staviti na prvu koru.

2 deo -dodati 300 g seckanog ananasa u fil pa staviti na drugu koru

3 deo dodati 300 g seckanog kompota od kajsija u fil pa staviti na treću koru.

4 deo- ostaviti žuti fil i premazati tortu okolo

Ukrasiti okolo sa 4 dl slatke pavlake

100 gr badema popariti, pa oljušten iseći na listice i prepeći u rerni.

Posuti tortu odozgo i okolo.

Tortu seći na parčiće debljine 2 cm.

Izvor: Coolinarika