Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tarot karta dana: simbolika sudbine za 25. maj 2018. godine

Tarot karta dana - Vitez diskova!

  Izvor: Foto: Unsplash/ Aaron Burden

Tarot karta dana za 25. maj 2018. godine - Vitez diskova - ukazuje na plodno razdoblje i duhovni rast. Period napetosti i strepnje za budućnost je iza vas. Sada se napokon osećate relaksirano i svesni ste da imate vremena za ispunjenje svake želje. Kao baštovan koji malo seme stavi u zemlju i za nekoliko meseci dobije biljku punu plodova, tako ćete i vi danas uložiti malo truda za nešto veliko i važno u budućnosti.

slikalink-ljubavni-horoskop-2018
Izvor: Foto: Shutterstock

Na poslu ćete napredovati, ali izbegnite reševanje zadataka šablonski, već probudite ideje i maštu. Ako tražite posao, ovaj dan vam donosi više zanimljivih ponuda. Ova karta donosi priliv finansija, ali budite oprezni i nemojte da ulažete u rizične poduhvate. Posvetite više pažnje partneru.

Izvor: Lovesensa

procitajte.jpg
Izvor: Foto: Shutterstock

 Sindrom emocionalne nezrelosti: kako se prepoznaju moderni Zvončica i Petar Pan, večita devojčica i dečak

Mika Antić je govorio: "Puteva ima trista da se ode iz detinjstva. A, samo se retki sete da ostanu večno dete". Ima, međutim, i onih koji u tome "malo" preteraju. Zaigraju se onako kako samo deca umeju - zaneseno i pasionirano, pa ne znaju da se spuste sa oblaka. Bezbrižno lete u svom svetu šarenih balona, ne primećujući draga lica koja iz časa u čas postaju sve ozbiljnija, zabrinutija. Jer, koliko god to surovo zvučalo - u nekom trenutku, ipak, mora da se odraste. Ali da se to ne dešava uvek i svima, potvrđuje sve veći broj nezrelih muškaraca sa sindromom Petra Pana. To su oni večiti dečaci, zanesenjaci, pustolovi.

Stvarnost prepoznaje još jednu junakinju istoimene bajke ser Džejmsa Metjua Berija - Zvončicu. Ona oličava ambiciozne moderne devojke, spremne na sve zarad uspeha, a emotivno nesrećne. Šta se krije iza maski junaka planetarno popularne bajke, crtanog filma i pozorišnog komada?

Psiholog Vesna Petrović kaže da je najzanimljivije od svega to što su Petar Pan i Zvončica sve češće slike današnjeg sveta.

- Davno su uočeni kao fenomen, ali čini se da su danas prisutniji nego ikada. Petra Pana ćete prepoznati u svakom šarmantnom muškarcu koji odbija da se bilo kome pravda, "pokorava", drži pravila i poštuje norme. Uvek je u potrazi za "pravom", ali nikako ne uspeva da je pronađe, jer nijedna ne ume da ga shvati i prihvati. S druge strane, moderne Zvončice su velike perfekcionistkinje, savršeno predane poslu, ambiciozne i samouverene. Ali, emotivni život im je slaba tačka. Niko im nije dovoljno dobar, traže previše i od sebe i od partnera i zato najčešće ostaju same.

Kako da raskinete vezanost sa osobom koje vas stalno opterećuje: čudesna tehnika za prekidanje štetnih odnosa...

Još je 1983. godine američki psiholog Den Kili definisao sindrom Petra Pana i Zvončice. Večiti dečak je beskrajno zabavan i šarmantan, ali je nedosledan u svemu što govori i radi, pa okolina pre ili kasnije prestane da ga doživljava za ozbiljno. Počne da čita jednu knjigu, brzo je odloži i zameni drugom. Želi da studira psihologiju, već sutradan polaže prijemni za studije umetnosti. U ljubavi je pravi zanesenjak. Zaljubi se lako i brzo, ali pre nego što ta emocija postane jaka, pakuje svoje krpice i odlazi. Kada zagusti - beži, napušta sigurna gnezda. Površan je, a pravda se da ne želi emotivno da se preda i veže. Stalno se brani štitom nepokornosti i nepokorenosti. Zapravo je vrlo često narcisoidan i traži da mu se devojke dive, pa kada to izostane, odlazi dalje.

Stručnjaci se slažu da su za razvoj sindroma Petra Pana često krivi roditelji, koji su svog dečaka previše štitili, pa su uvek preuzimali na sebe odgovornost za njegove postupke. - Tako su ga naučili da ni za šta u životu ne mora da se potrudi. Usadili su mu stav da je mali, bezbrižni dečak, a on je to rado i prihvatio, ne odupirući se stalnoj pažnji i zalaganjima svojih roditelja. Zato oni, gotovo prirodno, beže i od braka - kaže Petrovićeva.

- Sve to može da bude simpatično do određene mere. Lepršavost ide uz mladost, traženje, slobodu... Čarobno je biti u društvu zanesenjaka kada si mlad i pun snova. Ali, u jednom trenutku, stvari dobijaju potpuno novu dimenziju. Ljudi sa sindromom Petra Pana počinju da gube kredibilitet na poslu, među prijateljima i u ljubavi. Nemaju jasno postavljene ciljeve, preziru red i odgovornost, često menjaju radna mesta i veruju da je samo važno da se dobro zabave u životu. Imaju problem da ostvare ozbiljnu vezu, zasite se svake devojke posle najduže tri meseca, a što su stariji, biraju sve mlađe partnerke - objašnjava Petrovićeva.

A, da vidimo kako razmišlja moderna Zvončica, kojom se posebno pozabavila Silvi Tanenbaum, francuska psihoanalitičarka. Autorka knjige "Sindrom Zvončice - žene koje nanose bol drugima, ali i sebi" kaže da je sve objasnila u naslovu svog bestselera. Žena koja je umiljata, zavodljiva, šarmantna i inteligentna često se pretvara u pravu opasnicu. Ume da postavlja visoke ciljeve i sebi i partneru, sklona je manipulaciji, a neretko i pravljenju ljubomornih scena i neopravdanih verbalnih napada.

- Ona je uvek primećena, jer pleni šarmom i duhovitošću. Može da ima koga kod poželi, čak i kada se uopšte ne potrudi. Ali, problem je u tome što je prezahtevna. Ne dozvoljava sebi da ispadne iz koloseka, nego sve mora da drži pod kontrolom, zbog čega se često ponaša infantilno u vezi. Da bi je neko osvojio, mora dobro da se potrudi, da joj skine zvezde sa neba, a kada se to desi, ona mu ne dozvoljava da joj se previše približi, plašeći se da će tako izgubiti kontrolu nad sobom - objašnjava.

Ovo je tajna srećnih ljubavnih parova: saznajte koji jezik ljubavi koristi vaš partner...

Silvi Tanenbaum kaže da Zvončica može da bude veoma arogantna i da se često ponaša kao muškarci koji su puni gneva. Od slatke princeze za čas se pretvori u opasnu zver. Ljuta je, jer je niko ne razume i niko je nije dostojan. A, s druge strane, iako odaje utisak samouverene osobe koja može sve sama u životu, savremena Zvončica duboko u duši pati i čezne za ljubavlju i toplinom.

- Ispod gneva koji ispoljava, najčešće se krije ista ona mala, nesrećna, nedovoljno voljena devojčica koja prvo mora da nauči da voli sebe, kako bi naučila da voli i druge - kaže francuska psihoanalitičarka.

Ona tvrdi da se Zvončica neprekidno bori da u svemu bude najbolja, najlepša i najsnažnija, zanemarujući brigu o svojim osećanjima. Na taj način sve vreme nanosi sebi bol, ali veoma kasno to shvati. Tek tada joj postane jasno da je usamljena i nesrećna, jer nije upoznala pravu ljubav.

- Zvončica nesvesno nanosi ogroman bol i svojoj okolini. Egocentrična i bezosećajna lepotica je veoma ljubomorna i muškarcu može da zagorča život - kaže Silvi.

Na sreću, leka za sindrom Petra Pana i Zvončice ima. Što pre shvate da su nesrećni, sići će sa oblaka. Kada prihvate da se svet ne vrti oko njih i da će im biti bolje da kroz život hodaju bez šarenih balona i krune na glavi, počeće da se smeju i iznutra. A, to je, složiće se, mnogo lekovitiji i kompletniji smeh.

Koliko će trajati vaša veza: 15 psiholoških pitanja koja predviđaju budućnost ljubavi...

Moderna Zvončica je, kako kaže francuska psihoanalitičarka, velika zavodnica:

- Neprekidno je okružena udvaračima, ali je obično gruba prema njima. Ako bismo sudili samo na osnovu njenog ponašanja prema muškarcima, zaključili bismo da Zvončica prezire ceo muški rod. Ali, ne, nije tako. Ona zapravo pati od posebnog oblika afektivne zavisnosti i od muškarca očekuje bezuslovnu ljubav, kakvu nije upoznala u detinjstvu.

Izvor: Novosti

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj