Proces oblikovanja misli počinje opažanjem. Kada više ljudi gleda isti prozor, neće videti iste stvari. Astrologija to objašnjava različitim tipovima osoba. Osoba koja opaža događaj pripisuje mu određeno značenje, tumačeći ga u zavisnosti od svog specifičnog načina razmišljanja.

Vatreni znakovi svaki događaj tumače u svetlu mogućnosti da izraze sami sebe i istaknu svoju ličnost. Filtrirajući se kroz prizmu sopstvene važnosti, vatreni znakovi imaju subjektivan um. U načinu komunikacije imaju potrebu da prenesu poruku o svojoj važnosti. Izražavaće čvrste stavove iza kojih se krije njihova strastvena narav. Uvek su glasni, zabavni, često dramatizuju. Vole da privuku pažnju na sebe i blesnu svojom duhovitošću i inteligencijom. Brzi i oštri na jeziku, spremni su ako treba i na svađu, samo da bi bilo po njihovom. Mnoge rečenice počinju sa "ja" u često nesvesnoj potrebi da istaknu svoj ego.

Ponekada su skloni samohvali, ali zrele i samosvesne osobe vatrene energije će uvek naći pravu meru iskazivanja strastvenih uverenja i osvajati sagovornike svojom toplinom, zanimljivom ličnošću i šarmom. Njihov autoritet i samosvesnost ostavljaju utisak uverljivosti. Ipak, nisu baš dobri u slušanju, rado upadaju drugima u reč u nestrpljenju da izraze svoje stavove. Ponekada svoje mišljenje mogu da smatraju preterano važnim, a kad neko dokaže da nisu u pravu, to ce mu žestoko zameriti i osvetiti se ogovaranjem. Ako je ego nesiguran, njegova preterivanja u komunikaciji povremeno su na granici laži, ali samosvesnom egu laganje je ispod časti. Strelcu je od presudne važnosti da ga poštuju zbog njegovog mišljenja. Lav je najdramatičniji u komunikaciji, a Ovan ne trpi suprotstavljanja i neodlučnost.

Snaga vatrenog uma krije se u sposobnosti da sagleda veću sliku života. Upravo će zato lako promovisati velike ideje i vrlo ih uverljivo prenositi. Verovatno će prevideti sitnice, ali snaga uverenja i optimizam vuku napred sigurni da će savladati sve detalje kojima um ne želi da se zamara. Um je okrenut budućnosti, velikim vizijama i mogućnostima koje nudi ovaj svet.

Svoju komunikaciju će unaprediti ako nauče da slušaju i obuzdaju potrebu da uvek budu u pravu. Kao što žele da se poštuje njihovo mišljenje, trebalo bi da shvate da isto pravo moraju da daju i drugima.

Kako komuniciraju vodeni znakovi

Kako komuniciraju zemljani znakovi

Kako komuniciraju vazdušni znakovi