U starogrčkoj mitologiji Merkur je bio glasnik bogova. Imao je leteće sandale koje su mogle u tren oka da ga povedu kud god poželi. Imao je i čarobnu kapu, koja ga je činila nevidljivim. Merkur u psihološkoj astrologiji simbolizuje naše misli. Brze, neuhvatljive i nevidljive, a opet tako moćne. Tumačeći simboliku Merkura i povezujući je sa temeljnim životnim energijama Sunca i Meseca, dobijamo zanimljiv uvid u način rada našeg uma, stvaranja našeg specifičnog sistema uverenja i način komunikacije.

Kada se u način razmišljanja i komunikacije uvuče istančanost osećaja, dobijamo posebno senzibilne i nadahnute govornike koji svojim rečima mogu dopreti do srca drugih. U umu koji se koristi energijom vode svi spoljašni nadražaji se obrađuju kroz unutrašnju prizmu osećanja. Um procenjuje kako se osećamo u nekoj situaciji, da li osećamo sigurnost ili strah, ugodnost ili neprijatnost. Vodeni um je uvek pomalo tajanstven, naglašeno maštovit i sposoban intuitivno da povezuje pojmove. Zaključci i reakcije donose se u zavisnosti od subjektivnih procena, često se oslanjaju na intuiciju.

Kad se u komunikaciji koristi vodena energija, rezultat je velika uverljivost. Vodeni znakovi instinktivno osećaju šta treba reći kako bi vam ugodili ili kako bi vas uverili u nešto. Nisu preterano pričljivi, a komunikacija je obojena toplinom osećanja, prefinjenim izražavanjem i blagošcu. Pažljivo će da vas slušaju i saosećaju sa vama, a pokazaće i veliko interesovanje za vaša osećanja, što ih čini izvanrednim u zanimanjima u kojima pomažu drugima.

Vodeni um se često vraća u prošlost. U sećanjima i uhodanim načinom razmišljanja drži se onih uverenja koja su mu značila sigurnost i utehu. Kada je nesiguran, beži u svet mašte, idealizujuci događaje i ljude iz prošlosti.

Vodeni znakovi se često mogu izgubiti u svetu mašte i delovati odsutno. Ribe i Rak ponekada zbunjuju druge svojim nepovezanim mislima koje se menjaju prema unutrašnjem ritmu osećanja. Škorpija je, naprotiv, izrazito prodornog uma koji uvek pogađa u suštinu stvari, nepokolebljivo je iskren, ali povremeno preterano zatvoren. Rak i Ribe će po svaku cenu želeti da zadrže emotivnu sigurnost pa panično izbegavaju svađe, čak i po cenu pribegavanja lažima.

Komunikaciju će unaprediti ako shvate da drugi nemaju telepatske sposobnosti i ne mogu da znaju šta vodeni um od njih očekuje. Preciznije izražavanje stavova i želja će sprečiti nesporazume.

Kako komuniciraju vatreni znakovi

Kako komuniciraju zemljani znakovi

Kako komuniciraju vazdušni znakovi