Uz pomoć astrologije moguće je odrediti periode u kojima kretanja planeta mogu da naruše ravnotežu i otvore put bolesti. To rano upozorenje može da vas podstakne na sistematski pregled koji dugo odlažete ili da se na vreme pobrinete za svoje zdravlje.

Pripadnici zemljanih znakova imaju stabilnu životnu energiju, postojano zdravlje i velike rezerve snage, što im osigurava izdržljivost. Vrlo su otporni na prehlade i razne spoljne uticaje. Zemlja u telu ima ulogu rasta i obnavljanja tkiva i simboliše kostur i eliminacijski sistem u telu. Slabost se krije u sporom metabolizmu i nakupljanju kilograma. Zato je redovna fizička aktivnost važna za sve pripadnike tih znakova.

Bik

Bik simboliše vrat, grlo, glasne žice i početak sistema za varenje, što se odnosi na usta i jednjak. S obzirom na osetljivo grlo, Bik na neravnotežu reaguje upalama ili promuklošću. Pripadnici tog znaka imaju istančano čulo ukusa pa se često teše hranom. Često se bore sa održavanjem težine i opstipacijom.

Budući da su uglavnom inertni, moraju da se prisiljavaju na fizičke aktivnosti. Ravnotežu će najbolje održavati kreativnim radom i boravkom u prirodi.

Devica

Devici na simboličnom nivou pripada predeo stomaka, odnosno creva i slezina. Budući da je vrlo izbirljiva, često ne može da "svari" nered života. Brige, teskoba ili nervoza će izazvati reakcije u sistemu za varenje, od bolova i grčeva u stomaku, preko čira, opstipacije sve do ozbiljnijih crevnih bolesti. Devica se brine o zdravlju, ponekad i previše, što u ekstremnim slučajevima prelazi u hipohondriju.

Pažljivo odabrana ishrana i uredan način života će biti najvažniji zalog zdravlja.

Jarac

Znaku Jarca dodeljeni su zglobovi celoga tela, posebno kolena, zatim kosti, zubi i koža. Energija ambicioznog i tvrdoglavog Jarca se na fizičkom nivou odnosi na strukturu i granice. Ako pripadnik tog znaka pretera u krutim stavovima, telo će odgovoriti krutim zglobovima, krhkim kostima ili problemima sa zubima. Osim toga, koža Jarca je vrlo osetljiva, sklona osipu, alergijama i često vrlo suva. Preterana zabrinutost Jarca ponekad vodi u depresiju.

Preporučljivo je vežbanje i hodanje za održavanje gipkosti zglobova, pri čemu će mišići postati snažniji i tako učvrstiti kosti.