Na dan punog Meseca u Ribama, 10. septembra, Merkur će se zaustaviti na 8 stepenu Vage, a zatim će se kretati unazad do 2. oktobra.

Možda ste već osetili i primetili senzacije ovog pokreta. Nešto se usporava. Neki čudan nemir. Kvarovi, kašnjenja, greške, manje komplikacije.

Horoskop otkriva da je retrogradno kretanje Merkura mnogo više od toga. Pošto će biti u znaku Vage, naša pažnja će biti usmerena na naše odnose. Postaje važno kako komuniciramo sa drugima, šta mislimo o odnosima koje imamo sa drugima i koje informacije dobijamo iz spoljašnjeg sveta i šta to znači za nas.

Usporavanje nam pomaže da vidimo, čujemo i osećamo se bolje. Nešto što je bilo skriveno ili potisnuto će izaći na videlo. Shvatićemo to. Tada će nam biti lakše da se odlučimo.

Uvek postoji neka nedovršena priča iz prošlosti. Kao da treba da se zavirti još jedan krug iskustva da bi se priča konačno smirila.

Zato nemojte da se iznenadite ako dobijete poruku ili poziv od osobe koju dugo niste videli ili čuli.

Ovo nije posebno dobro vreme za nove početke. Ne očekujte previše od ljudi koji vam sada priđu i ponude vam nešto. U stvari, sačekajte malo da vidite kuda sve to ide i da li je dobro za vas…

Šta hoćete da kažete, a ne usuđujete se?

Šta želite da pitate, a da li se plašite reakcije druge strane?

Šta i ko vas čini nesigurnim i zbunjenim?

Da li vas neko stavlja na čekanje, igra se sa vama, šalje vam zbunjujuće signale?

I nije toliko važno šta druga osoba radi, radi ili misli. Važno je da razumemo kako se osećamo zbog toga i da se na takvim mestima zalažemo za sebe.

Budite strpljivi. Sve će postati jasno. To će doći na svoje mesto uprkos činjenici da je sada sve nekako neizvesno ili zbrkano.

Proverite da li su vaši upiti stigli na pravu adresu. Pazite da jednim klikom ne pošaljete poruku u pogrešnom pravcu.

Možete li da se setite šta se dogodilo između 27. septembra i 18. oktobra prošle godine kada je i Merkur bio retrogradan u Vagi? Moguće je da se predstojeći događaji "naslone" na iskustva koja ste tada proživeli.

Merkur će se privremeno vratiti u znak Device od 23. septembra do 10. oktobra. Nešto nas isceljuje, kao da naslućujemo dah novog početka i novog puta pred nama. Opraštanje nam može pomoći da se mirno odmaknemo od loših iskustava iz naše prošlosti.

2. oktobra ciklus se završava, a 17. oktobra, kada se Merkur vraća na poziciju sa koje je krenuo retrogradno, sve što je ostalo nerazjašnjeno konačno dobija svoje odgovore. U isto vreme, Saturn će u kvadratu sa Uranom, tako da možemo očekivati konfrontaciju između prošlosti i budućnosti. Pitanje je – kojim putem želite da idete dalje?

Astrolog Julijana Oremović