Sa svakom negativnom emocijom važno je da se suočimo i da je proživimo, a zatim izbacimo iz svoje duše kako nas ne bi opterećivala, duplirala negativnost i predstavljala nam teret. Kada ignorišemo ovakve emocije, to nepovoljno utiče na naš život, raspoloženje, sreću - na taj način ih samo potiskujemo i ugrožavamo svoje mentalno zdravlje. Svaku emociju treba proživeti, a zatim je se osloboditi, posebno kada je reč o besu i ogorčenosti.

Evo na koje načine možete da se oslobodite ogorčenosti i negativnih osećanja:

Crtajte - Uzmite olovku u levu ruku (povezana je sa desnom hemisferom mozga koja je odgovorna za emocije) i počnite da izvlačite svoj bes (krivica, ogorčenost, itd.). Crtajte razne oblike, možete zatvoriti oči i vizualizovati kako emocija iz vas prelazi na list papira. Zamislite kako ruka prenosi sve emocije sa tela na papir.

Pevajte ili vičite - Idite na primer u šumu Ili u zabavan park i vičite. Možete glasno pevati, vikati, izgovarati jednu reč. Radite to sve dok ne osetite da vam je spao teret.

Idite na masažu - Ovde nije reč samo o opuštanju, već o terapeutskom dejstvu izbacivanja stresa iz tela. U ovome vam najpre može pomoći tajlandska masaža, jer stisak na određene tačke može pomoći da se oslobodite negativnih emocija.

Plešite - Fokusirajte se na emocije, zatvorite oči, slušajte muziku i u utrašnji glas, i pokret će se pojaviti. Možda za početak samo želite da rotirate vrat, pomerite ruke ili prste. Ne zaustavljajte se, sledite želje tela.

Govorite - Pričajte sa ljudima od poverenja, kroz reči izbacite negativne emocie. Samim izgovaranje priznajete d aih posedujete, a onda ih polako otpuštajte. Ukoliko ne želite da slušate ničije savete, možete sami govoriti ped ogledalom, pričajte drvet, kućnom ljubimcu... Samo izgovorite to kako se osećate.

Dišite - Bilo koja emocija se doživljava kroz telo. Jedan od najvažnijih elemenata je disanje, jer je direktno povezano sa nervnim sistemom. Razne vežbe disanja odlično funkcionišu, a posebno se preporučuje praksa iz joge pranajama.

Pišite na papir - Napišite pismo osobi koja je izazvala vaše bolne emocije. Važno je da ne kucate na kompujteru ili telefonu, već da pišete ručno. Ne morate da šaljete pismo. Glavna stvar je shvatiti osećanja i izraziti ih na listu papira.

Udarajte jastuk - U trenucima besa, nabavite poseban jastuk ili umotajte veliki peškir u rolnu, a onda počnite da ga udarate. Možete da ga udarate pesnicama i ispuštate bilo koji zvuk u isto vreme - pustite da se proces odvija kako ide iznutra dok ne osetite olakšanje.

Posetite psihoterapeuta - Sa nekim osećanjima se ne možemo izboriti sami. U takvim situacijama, stručna osoba vam može pomoći da izaberete pravu tehniku i podržaće proces vašeg unutrašnjeg oslobođenja.

Izvor: Sensa