Neki novi vetrovi će početi da duvaju u 2023. godini, donoseći osećaj svežine. Epohalnu promenu najavljuje najudaljenija planeta Sunčevog sistema - Pluton! Ovo je završna godina njegovog boravka u Jarcu, a na nekoliko meseci će isprobati kako mu odgovara znak Vodolije. U martu, sa buđenjem proleća, Jupiter ulazi u znak Bika, a Saturn u znak Riba. Tokom godine će tako dominirati stabilne zemljane i emotivne vodene energije. Leto donosi novi Venerin ciklus u Lavu, što otvara uzbudljivo poglavlje u ljubavnim vezama.

Pluton u Vodoliji - potrebne su promene

Vodolija je vazdušni znak, simbol naprednih ideja, plemenitih društvenih ideala poput pravednosti i jednakosti, vizije sveta u kojem svi živimo bolje i srećnije. Pluton će tek na četiri i po meseca, od 23. januara do 11. juna, lagano namreškati ovu energiju i probuditi nešto u dubinama naše kolektivne svesnosti. Tek će od 2024. godine učvrstiti svoj položaj u Vodoliji i idućih dvadeset godina polako, ali sigurno, menjati naš svet. Pluton simbolizuje isceljenje i preporod koji se mogu dogoditi samo uz duboku transformaciju. A ona nije moguća ako ne pustimo stare obrasce i ne otvorimo se neizvesnosti novog. S Plutonom u Vodoliji transformaciju donose napredna tehnologija, važna naučna otkrića, novi društveni sistemi, nacije i društvene grupe koje žele i znaju da sarađuju. Pluton u Vodoliji mogao bi da otvori put humanizmu i novoj vrsti društvene pravednosti.

Na nivou individue, Pluton ovih nekoliko meseci boravka u Vodoliji budi u nama osećaj nezadovoljstva. Često mislimo kako smo nemoćni da menjamo stvari koje nam smetaju u svetu oko nas, ali to nije potpuno tačno. Možemo osvestiti vlastite sebične načine ponašanja koji imaju štetne posledice na društvo i okolinu. Da li želimo da menjamo sebe kako bismo menjali i svet nabolje? Pluton se u drugom delu godine vraća u znak Jarca kako bi priveo kraju posao pročišćavanja i promena onih društvenih struktura koje su izgubile svoj pravi smisao. Očito je da u mnogim segmentima društvenog života postojeća pravila više nisu primenjiva, a postojeće institucije ne osiguravaju zaštitu i napredak društva. Razne vrste kriza, od klimatskih preko ekonomskih do krize vrednosti, samo su posledica neefikasnih pravila koja treba menjati. Povratak konzervativnih pokreta koji su se raširili pod pokroviteljstvom Plutona u Jarcu reakcija su na gubitak oslonca na poznate oblike života, ali napredak se može samo nakratko zaustaviti. Krize pokazuju koliko su promene potrebne, a Pluton u Vodoliji najavljuje velike pomake.

Saturn u Ribama ‒ ostvareni snovi!

Saturn 7. marta ulazi u znak Riba gde će boraviti iduće dve i po godine. Ove će godine aktivirati samo prvu trećinu znaka Riba, što će osetiti rođeni između 21. i 28. februara. Spoj čvrstih Saturnovih struktura, pravila i granica sa mekanim, eteričnim, često bezobličnim energijama Riba možemo zamisliti kao kule u pesku koje bi svaki malo snažniji talas mogao da sruši. Teško je sačuvati granice, ali ponekad je rastvaranje granica dobrodošlo pročišćavanje. Pripadnici prve dekade Riba mogu odlično da iskoriste ovu energiju da u svoj život unesu više reda, da se bolje organizuju i budu prisutniji u stvarnom životu. Prilika za sve nas da omekšamo rigidna pravila, predrasude i sve što nas sputava i da lakše opraštamo greške sebi i drugima. Mogli bismo snovima da damo konkretan oblik, da ostvarimo najdublje želje srca ili da pronađemo jasan put u razvoju. Ali sigurno ćemo povremeno osetiti nesigurnost, jer nas štite granice koje smo izgradili u svom ponašanju, pa moramo da se zapitamo koje nas štite, a koje ograničavaju. Šta moramo da pustimo kako bismo ponovno osetili bolju povezanost i saosećajnost sa svetom i drugima?

Jupiter u Biku ‒ obilje, lepota i senzualnost

Jupiter sa čijom energijom doživljavamo uzbuđenje novog, razvoj, optimizam i osećaj sreće na početku godine je u Ovnu, da bi 16. marta ušao u znak Bika, gde ostaje cele godine. U zemljanom znaku Bika Jupiter će svoju čaroliju širenja usmeriti na konkretne stvari i mnogima doneti obilje novca, uspeha i sigurnosti u materijalnom svetu. To je odlična vest za Bikove koji će biti na vrhu lestvice najsrećnijih znakova u 2023. godini. Napredak se uz ovu stabilnu energiju događa polako, ali sigurno. Ciljevi su realniji, ne preskačemo fazu dobre pripreme, ne manjka nam strpljivosti kad god je potrebno. Koncentracija i upornost donose velike rezultate. Znak Bika simbolizuje telo i sva njegova čula, kao i potrebu da osetimo prijatnost i užitak koje nam može pružiti fizički nivo života. Zato nas čekaju mnogi opušteni i slatki trenuci uživanja u lepoti, luksuzu, umetnosti i prirodi. Iznad svega, uživanje u senzualnosti tela koje kroz prijatnost i užitak isceljuje stare emotivne povrede i jača duh. Ali s Jupiterom uvek treba odrediti pravu meru svega što radimo, pa treba da pripazimo da se ne ulenjimo, ugojimo ili da ne zanemarimo obaveze zbog preteranog uživanja.

Izvor: Sensa