Prolećna ravnodnevica je dan kada broj sati u danu i noći traje jednako, počinje proleće, a istovremeno astrolozi ističu da počinje sezona Ovna. Ovaj prvi zvanični dan proleća obeležava i prvi dan astrološkog kalendara i početak sezone vatrenog Ovna.

Šta se dešava u vreme prolećne ravnodnevice?

Kada dođe prolećna ravnodnevica, Sunce će se nalaziti direktno iznad Zemljinog ekvatora, dajući severnoj i južnoj hemisferi jednake količine sunčeve svetlosti. Za nas, na severnoj hemisferi, ovo takođe označava dan kada počinjemo da doživljavamo sve više dnevne svetlosti nego mraka tokom svakog 24-časovnog dana, koji vodi do letnje kratkodnevnice 21. juna, koji obeležava dan sa najviše dnevne svetlosti cele godine.

Šta u astrologiji znači prolećna ravnodnevica?

Astrološki, prolećna ravnodnevica uvek najavljuje kretanje Sunca u kardinalni vatreni znak Ovna, što je ono što kanališe tu pokretačku energiju. O prolećnoj ravnodnevici možete razmišljati kao o "apsolutnom energetskom resetovanju", kaže astrolog Narajana Montufar. Iako je to slučaj svake godine na prolećnu ravnodnevicu, efekti ovog dana su posebno izraženi 2023. godine, kada je Mesec takođe u Ovnu, a mlad mesec se pojavljuje u Ovnu dan posle, 21. marta.

Šta znači prolećna ravnodnevica za svaki horoskopski znak u 2023

Ovan - Ovo je početak vaše sezone, Ovnovi. Sigurno ćete osetiti energiju novih početaka na sjajan način. Sunce u vašem znaku će vam pomoći da osvetlite vaš put napred, ka uspehu, kako navodi astrolog. Kao što je gore napomenuto, ovo je svakako podsticajno vreme za pokretanje bilo kakvih novih planova - a vi, posebno, mogli biste da osetite jaču želju da jurite svoje instinkte.

Bik - Guranje ka akciji moglo bi da vam se čini suptilnijim. Sunce u Ovnu ističe vašu 12. kuću unutrašnje psihe, snova i intuicije. Ispitajte svoje najdublje motivacije za ciljeve kojima težite. Iako je sjajno trčati ka pozitivnim, ispunjavajućim stvarima, kao što su odnosi podrške i avanture - kako dolazi ravnodnevica, razmislite da li možda trčite ka jednoj stvari da biste izbegli drugu.

Blizanci - Mogli biste se osećati povezanije sa svojim najvećim nadama i snovima Blizancima. To je zato što vaša 11. kuća idealizma, napretka i zajednice dobija podsticaj od Sunca kako dolazi prolećna ravnodnevica. "Novi snovi će se spojiti za vas i imaćete dobru ideju o tome kako će vas akcije koje sada preduzimate približiti tim snovima", kaže astrolog Letman. Sve u svemu, ovo je udoban način razmišljanja za vas, jer ste vazdušni znak koji prirodno voli energiju i snagu za akciju.

Rak - Činjenica da će Sunce biti tačno iznad vašeg neba, kao što je gore navedeno, mogla bi da vas natera da osetite vibracije samopokretanja na svom radnom mestu. "Mogli biste dostići prekretnicu u karijeri tokom prolećne ravnodnevice ili bi sreća mogla biti na vašoj strani na poslu", kaže astrolkog Letman. Zauzvrat, ovo je povoljan trenutak da zatražite povišicu ili ostvarite novi projekat. Ako ste čekali da napravite zaokret u karijeri, sada bi mogao biti idealan trenutak za to.

Lav - Ovaj tranzit daje samo dobre vibracije za vas. Biće vam drago da znate da ističe vašu devetu kuću, koja nije povezana samo sa putovanjima, učenjem i istraživanjem, već i sa srećom i lepim promenama. Rezultat je "super optimistična i nezaustavljiva energija", kaže Letman, koji predlaže da iskoristite ovo samopouzdanje da biste proširili svoje horizonte ili prihvatili spontanost.

Devica - Ravnodnevica bi vam mogla doneti prekopotrebno zatvaranje, Device. Da biste započeli nešto novo, ponekad se nešto mora završiti - a to vam trenutno ne može zvučati istinitije, s obzirom da pokretačka energija sezone Ovna stiže u vašu osmu kuću transformacija i završetaka. Smatrajte ovo znakom da "prekinete veze [sa bilo čim ili bilo kim što vam više ne služi], okončate stvari zauvek i povežete se sa svojim životom", kaže Letman.