Treći put ove godine očekuje nas retrogradno kretanje Merkura. Poslednji put je to bilo u januaru, zatim u drugoj polovini aprila i prvoj polovini maja, a sada se vraća unazad 23. avgusta. sa 21 49′ Devica. Sve se završava 15. septembra, mladog Meseca, takođe u Devici.

Pošto je Devici potreban plan i dobra organizacija, ovaj Merkur bi mogao da podigne nemir i nervozu, posebno kada je u pitanju obavljanje svakodnevnih zadataka i način na koji radimo. Podrazumevano, već možemo očekivati da neke stvari počnu, pa prestanu, ili plan jednostavno propadne. Ali imajte na umu da ništa nije slučajno i možda bi tako trebalo da bude.

U retrogradnoj fazi ove planete uvek je dobro sniziti očekivanja, ne vršiti pritisak na sebe i ići u skladu sa trenutnim okolnostima.

  • u poslednjem trenutku neko odloži sastanak ili dogovor
  • ono što ste mislili da ćete odmah rešiti, odvija se malo sporije
  • nemir i napetost jer ne ide sve po planu
  • tamo gde očekujete rešenje, možda ga nećete naći, ali na sasvim drugom mestu
  • komunikacioni izazovi – pobrinite se da drugi shvate poruku i da vas ispravno razumeju
  • obnavljanje prekinutog kontakta
  • kvarovi na aparatu, popravke, premeštanje, gubitak predmeta ili neočekivani nalazi

Neke informacije neće biti dostupne ili tačne, pa budite strpljivi i smireni u obavljanju svakodnevnih zadataka. Proverite, pa reagujte.

Ovo je idealno vreme za introspekciju. Slušajte šta dolazi iznutra. Moguće je da se suočavate sa problemom koji nije od juče, a koji sada možete da rešite promenom ponašanja. Ne radi na stari način, pokušajte na neki novi način.

Udaljite se od situacija i odnosa koji vam stvaraju konfuziju. Ućutkajte unutrašnjeg kritičara. Obratite više pažnje na detalje, ali pazite da vam to ne "pojede" dragoceno vreme.

Ako ste nedavno nešto započeli ili upoznali nekoga, pravi odgovori i jasnoća će doći posle 15. septembra kada Merkur krene napred.

Ovo je odlično vreme da se rešimo viška stvari, sredimo životni prostor i unesemo više ravnoteže između posla i privatnog života.

Kada Merkur krene napred 15. septembra od 8′ Device nešto će se možda bolje videti, razumeti ili otkriti. I pogledaj u to. Ignorisanjem ili privremenim gašenjem požara, problem ostaje. Dozvolite sebi da krenete novim putem jer samo tako možete postići kvalitetnu promenu.

I konačno, retrogradni Merkur nije kazna, već prilika. Ako ništa drugo, on i retrogradna Venera nam pomažu da promenimo način na koji razmišljamo i delujemo i kako i koliko cenimo sebe. Na nama je šta ćemo mu 'uzeti'!

Astrolog: Julijana Oremović