Ne vole svi znakovi iste vežbe! Ljudi rođeni u različitim znakovima različito podnose teret vežbanja: neki su snažni, neki se brzo umaraju, neki su savitljivi... Saznajte koje vam vežbe joge najviše odgovaraju da biste postigli najbolje rezultate za telo i um.

OVAN

Jake strane: energija, izdržljivost, inovacija.

Slabe strane: beživotna kosa, sklonost gojenju, kruti zglobovi i problemi moždanog pritiska. Dodatni „obrok" kiseonika vraća snagu i vitalnost svakom centimetru tela i kose. Spuštenom glavom, ispruženi na tlu, ispružite ruke uz telo. Udahnite podižući noge, bedra i kičmu, održavajući telo u pravom uglu prema tlu. Šakama pridržavajte struk da biste zadržali ravnotežu. Ostanite 15 sekundi u tom položaju izdišući. Vratite se u ležeći položaj. Ponovite vežbu tri puta dnevno, svakog drugog dana.

Delovanje: Stari jogini su ovu asanu smatrali osnovom svih drugih. Ona deluje blagotvorno na sve organe u čovekovom telu. Bez teškoća mogu je izvoditi i mlađe i starije osobe. Ima poseban uticaj na funkcionisanje endokrinih žlezdi, potstiče rad krvotoka, povoljno utiče na vid i sluh, sprečava opadanje kose. Ova asana, takođe, utiče na svežinu boje, vitalnost kože lica i otklanja bore. Osobe sa slabim srcem i znatnim poremećajem krvnog pritiska, kao i sa prekomernom telesnom težinom, ne smeju izvoditi ovu telesnu vežbu. Ona ima značajno delovanje na pravilno funkcionisanje tiroidne i paratiroidne žlezde.

Tarot, astrologija, telepatija: koji je spiritualni dar vašeg horoskopskog znaka...

BIK

Jake strane: zdravo srce, dobra muskulatura i snaga.

Slabe strane: prenaglašena mišićavost, krutost pokreta, problemi organa za disanje. Za rođene u ovom znaku povoljna je vežba koja razgibava leđa, kičmu i obezbeđuje skladnost. Ispružite se na tlo, s rukama uz telo. Podignite noge dok ne dodirnete tlo iznad glave. Ostanite tako 15 sekundi. Udahnite i vratite se u prvobitan položaj. Ponovite ovu vežbu 3 puta dnevno svakog drugog dana.

Delovanje: Kontrakcijom abdominalnih organa stimulisaćemo njihov rad i tako otkloniti neke moguće probleme. Istezanjem kičme ublažićemo ili otkloniti bolove u krstima i lumbago. Preporučuje se i izvođenje prve vežbe (vežbe Ovna).

BLIZANCI

Jake strane: maštovitost, živahnost, spretnost ruku.

Slabe strane: opuštena ramena, slabi mišići, slabe butine. Mišići ruku, nogu i sam kičmeni stub traže vežbanje. Sednite na tlo ispruženih nogu i stavite šake pored butina. Podignite zadnjicu s tla i ostanite tako 10 sekundi dišući normalno. Ispustite vazduh i vratite se u prvobitni položaj.

Delovanje: Ovom vežbom jačaju se butni, leđni, trbušni mišići, ramena i ruke. Treba paziti da telo bude čvrsto istegnuto u jednoj liniji.

RAK

Jake strane: silueta dosta dobra, živ izraz.

Slabe strane: bokovi i grudi istureni i često mekani, slab metabolizam vode, promenjive emocije. Stomaku, nogama i leđima potrebno je vežbanje, ali ne radi jačanja mišića. Lezite sa šakama na potiljku i sa ukrštenim prstima. Udišući, podignite noge, glavu i leđa istovremeno. U tom položaju ostanite sedeći na vrhu stražnjeg dela (zadnjice). Ostanite tako 8 sekundi izdišući. Ponovo se ispružite. Ponavljajte redovno vežbu 3 puta svakog dana.

Delovanje: Kako je Rak sklon slaboj muskulaturi i gipkosti, ova asana utiče povoljno na jačanje kostura i gipkost mišića. Takođe, ima povoljno delovanje na grudi, prsa i trbuh.

Astro vodič za glavne osobine horoskopskog znaka: šta sve treba da znate o rođenima u znaku Device...

LAV

Jake strane: Dobro razvijeni mišići, prodoran pogled.

Slabe strane: Krutost kičmenog stuba, punije butine, nepravilan rad srca. Ovde je neophodno primeniti vežbu koja vraća gipkost kičme i oblikuje leđa i butine. Ova asana pomaže da se telo opusti i omogućava dobro držanje. Stojeći s rastavljenim nogama raširite ruke, a onda izdišući dodirnite levo stopalo desnom rukom. Udišući, vratite se u prvobitni položaj. Ponovite vežbu s levom rukom dodirujući desno stopalo. Ovo treba raditi svakodnevno najmanje 3 puta sa svake strane.

Delovanje: Ovom asanom koriguju se manji deformiteti nogu. Takođe se otklanjaju ili ublažavaju bolovi u leđima. Radeći ovu vežbu istežemo mišiće vrata i bokova.

DEVICA

Jake strane: svež opšti izgled, mišići nogu dobro zategnuti.

Slabe strane: abdomen, trbuh, pankreas, slezina. Sledeća asana osiguraće oslobađanje otrova i vratiti vlagu koži. Udišući, podignite ruke. Izdišući, izbacite levo stopalo unazad sve dok se koleno ne osloni na tlo. Ostanite 15 sekundi u tom položaju. Vratite se u prvobitan položaj i ponovite vežbu, promenivši nogu. Ova joga vežba će delovati ako budete vežbali po 3 puta na svakoj strani, svakog drugog dana.

Delovanje: Ova vežba će pomoći boljoj cirkulaciji krvi u abdominalnom predelu kao i boljoj prokrvljenosti kože. Izbacivanjem toksina, održaćete svež izgled. Takođe, ova asana potpomaže varenje.

VAGA

Jake strane: proporcionalno telo, elegantni pokreti, lepa koža.

Slabe strane: suva kosa, ugroženi bubrezi. Radi uravnoteženosti organizma, a s druge strane i zbog veće gipkosti kičme, najpogodniji je položaj „luka". Lezite na stomak savijajući kolena i izdišući. Udahnite, hvatajući se za članke i podižući glavu, leđa i kolena. Ostanite tako nekoliko sekundi. Ponovite vežbu 3 puta uzastopce svakog drugog dana, dišući u pravilnom ritmu.

Delovanje: Ova vežba će povoljno uticati na elastičnost i grudni koš. Takođe, ublažava ili sprečava okoštavanje kičme, bolove u leđima i koriguje spuštena ramena.

Šta otkriva element Vode o vašoj ljubavi: evo kako voli vaš horoskopski znak...

ŠKORPIJA

Jake strane: sposobnost regeneracije, magnetizam, sjajna kosa.

Slabe strane: celulit, bore, psihičke smetnje koje loše utiču na lepotu. Najpoznatiji i najklasičniji joga položaj - cvet lotosa, savršen je za ovaj znak. Sednite na tlo, oslonite se levim stopalom na desnu butinu i desnim stopalom na levu butinu. Udahnite i sastavite šake iznad glave. Zatvorenih očiju dišite duboko najmanje 15 sekundi. Pri napuštanju ovog položaja protrljajte noge. Ponavljajte vežbu svakodnevno.

Delovanje: Ovaj položaj je relaksirajući, pa prema tome povoljno utiče na duh i telo. Povećava seksualnu potenciju i utiče na opštu gipkost, kao i na neprobuđenu vitalnu energiju. Utiče povoljno na cirkulaciju krvi, doprinosi elastičnosti zglobova kolena i ublažuje reumatične bolove.

STRELAC

Jake strane: naklonjenost sportu, dobar stas, simetrija tela.

Slabe strane: valjkaste noge, mlitave butine i hrapava koža. Ležeći na levom boku s glavom oslonjenom na levu šaku podignite desnu nogu i rukom se uhvatite za stopalo. Dišite duboko od 15 do 20 sekundi u ovom položaju, a zatim ponovite vežbu ležeći sad na desnom boku. Radite to svakog drugog dana.

Delovanje: Ovom asanom biće savladana krajnja krutost nogu i garantovana lakoća i gipkost. Utiče na pravilnu zategnutost mišića butine i bedara.

JARAC

Jake strane: čelično zdravlje i jaka telesna snaga.

Slabe strane: nesrazmerno telo, problemi kostiju, kolena i mišića, slabi zubi. Neophodno je dati više mekoće linijama tela. Asana polumeseca ima isti učinak kao i masaža usmerena na davanje veće pokretljivosti najugroženijim delovima. Sednite na desnu nogu savijenu u kolenu, a suprotnom rukom zauzmite položaj u obliku polumeseca. Dišući polako nagnite se u desnom pravcu takođe savijajući glavu. Posle 30 sekundi ponovite isto sa suprotne strane. Vežbajte svakodnevno 3 puta.

Delovanje: Ova vežba će vam pomoći u razvijanju osećaja ravnoteže i bolje koncentracije. Ojačaće donje delove leđa i butine.

VODOLIJA

Jake strane: otmena pojava, sposobnost promene, dobra koža.

Slabe strane: krtost kapilara, otežana cirkulacija, jače noge, grčevi u listovima, psiha, lenjost. Ovom znaku odgovaraće položaj drveta. Stojeći, oslonite desno stopalo na unutrašnju stranu leve butine i sastavite ruke ispred grudi. Sa zatvorenim očima, dišite normalno do pola minuta, ako je moguće i duže. Radite dva puta svakodnevno.

Delovanje: Asana - drvo, doprineće psihičkoj ravnoteži koja je neophodna ovom znaku. Jača mišiće nogu i razvija osećaj stabilnosti. Takođe, potpomaže boljoj usmerenosti pažnje i pojačava cirkulaciju.

Vatra, Zemlja, Vazduh, Voda: ASTRO OBJAŠNJENJA ljubavnog (ne)sklada po elementima...

RIBE

Jake strane: magnetizam, imaginacija, gipkost.

Slabe strane: slabe noge i ruke, preosetljiva stopala, osetljiva psiha. Najviše odgovora položaj Nataraja - boga Šive. Stojeći, podignite napred desnu ruku, podignite levu nogu unazad i držite petu levom rukom. Pokušajte se održati 30 sekundi u ovom položaju, bez gubljenja ravnoteže. Promenite stranu. Ponovite to 3 puta svakodnevno.

Delovanje: Opušta ruke i noge, jača mišiće. Doprinosi elastičnosti vrata, ramena i kičme. Povoljno utiče na ravnotežu i koncentraciju.

Izvor: Studio maras