Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ova vežba za dvoje donosi prosvetljenje: čudesna tehnika zen budizma za dostizanje svesnosti

Intenziv svesnosti je vežba u u kojoj jačate svoju svest i svest partnera sa kojim vežbate, a evo kako da uradite čuvenu tehniku prosvetljenja!

  Izvor: Foto: Profimedia

U tehnici Čarlsa Bernera spojeno je zen budističko učenje o meditaciji i radu s koanom sa savremenim otkrićima psihoanalize.

Koani koje je Berner upotrebio (a s njima se u ovoj tehnici radi i danas) bili su: Reci mi, ko je unutra? i: Reci mi, ko si ti?

U Intenzivu prosvetljenja radi se u grupi, po nekoliko dana. Sudije se podele u parove i u jednom paru rade 40 minuta tako da svakih pet minuta menjaju uloge. Uloge su tzv. aktivna i pasivna. Kad je učesnik u tzv. pasivnoj ulozi, on zadaje koan partneru i nakon toga sluša, bez ikakve reakcije, šta će aktivni partner govoriti.

Partneri održavaju kontakt pogledom. Aktivni partner, nakon što dobije koan, treba govoriti ono što u tom trenutku doživljava na telesnom, emocionalnom i umnom planu. Pritom treba biti vrlo pažljiv i pratiti šta se sve u tim trenucima u njemu događa, te biti iskren jer je važno da sve što doživi i čega postane svestan kaže pasivnom partneru.

12 znakova da ste upoznali dušu člana svoje porodice: šta je porodica duša i kako utiče na naš život

Nakon pet minuta uloge se menjaju. Aktivni partner postaje slušač, a pasivni govori o svom doživljaju koana. Ovakvom izmenom uloga učesnici vežbaju svoju svesnost, stoga se tehnika i naziva Intenziv svesnosti. Kad je učesnik tzv. aktivni, svesnost vežba gledajući u sebe i prateći sve što se u njemu zbiva, a kad je tzv. pasivni, vežba prisutnost pokušavajući, ovde i sada, s partnerom.

Izvor: Sensa

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj