Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mesečeva priča: da li planeta o kojoj su ispredane brojne priče utiče na naš život

Dok legende Mesec nazivaju Zemljinim detetom i Sunčevom bakom, on predstavlja i tanani obris našeg nesvesnog. Naši stručnjači savetuju kako da svoje zdravlje uskladite sa mesečevim menama.

  Izvor: Shutterstock

Poreklo planete Mesec predmet je brojnih teorija, ali je najpoznatija ona po kojoj je Mesec zapravo dete Zemlje. Usled velikog planetarnog sudara Zemlje sa drugim planetama (u periodu Zemljinog formiranja, pre 4,5 milijardi godina), oslobođena kamena prašina sa Zemlje formirala je Mesec. Za razliku od zemljine prašine, lunarna prašina - iako zvuči magično, ne predstavlja tako romantičnu činjenicu. Naime, ova sitna gruba prašina koja se rasprostire po celom Mesecu toliko je oštra da može da ošteti odela astronauta. Grupa NASA astronauta na Apolo projektu postavila je 1969. seizmometar i nakon dugogodišnjeg snimanja, objavili su da je zbog čestih zemljotresa „Mesec zvonio kao zvono“. Dok Mesec i Sunčev sistem pored brojnih istraživanja i dalje ostaju misterija, tajanstveni krajolici Meseca iščekuju nove istraživače i teorije.

Šumanova rezonanca usklađuje nas sa prirodnom frekvencijom Zemlje: muzika za lečenje i oporavak tela

Ipak, fascinacija Mesecom traje nešto duže i okupirala je sve stare civilizacije. Osim što je Mesec ženski simbol (plodnosti, kao i čednosti), on takođe simbolizuje indirektno znanje kao odraz Sunčeve svetlosti, smrt i vaskrsnuće, ali i maštu i snove. Svest o moćnom uticaju Meseca na živa bića i prirodne pojave učila je ljude da se prilagođavaju uticaju ove planete, ali i da ispredaju mitove o njegovom značenju i nastanku. Upravo takav jedan mit jeste onaj o mesečevom zecu, poznat i pod nazivom zec od žada. Iako prisutan u mnogim kulturama, najzastupljeniji je u indijanskoj mitologiji i narodnim predanjima na području Azije. Možda najinteresantniju verziju priče o Mesecu i zecu ima indijansko pleme Kri. Naime, jedan mladi zec poželeo je da jaše Mesec. Jedini način da stigne do Meseca bio je taj da ga odnese ždral, koji je na to i pristao. Pod težinom zeca, noge ždrala su se istegle i takve ostale do danas, dok se crvena šara na glavi ove ptice zadržala nakon što je zec svojom krvavom šapicom dotakao ždralovu glavu, po sletanju na Mesec. Legenda kaže da u noćima kada je bistro nebo, i dalje možete videti zeca kako jaše Mesec.

Ne slučajno, za priču o Mesecu izabrala sam tri sagovornice koje, zahvaljujući svojoj lepršavosti i nežnosti, izgledaju kao „Mesečeve kćeri“ dok znalački objašnjavaju različite aspekte i simboliku ove planete.

Zašto joj je Mesec inspiracija i koja su to njegova skrivena značenja, na interesantan način priča Teodora Novaković, autorka unikatnog, ručno rađenog nakita od kristala „Mesec i Zec“:

„Mesec mi je inspiracija kao predivna pojava i izvor bezbrojnih mitova, legendi, kultova i božanstava. Mesec je kosmički simbol koji obuhvata sve epohe, od pradavnih vremena do današnjih dana. On je naše nesvesno ja, za razliku od sunca koje utiče na naše svesno ja. Od davnina je povezan sa maštom, lepotom, mudrošću i snovima. Mesec je međuprostor svetlosti sunca i tame noći; odraz sunca koji menja oblik prolazeći kroz razne mene i, u skladu s tim, on je simbol preobražaja i rasta. Predstavlja etape ljudskog razvoja: mlad Mesec rano detinjstvo, polu Mesec mladost, pun Mesec zrelost i trudnoću, Mesec u opadanju životno smirenje i san. Sklop mesečeve simbolike i simbolike nesvesnog povezuje noć, elemente vode i zemlje sa svojstvima hladnoće i vlažnosti, dok simbolizam sunca i svesnog povezuje dan sa elementima vazduha, vatre i svojstava topline i suvoće. Mesec, kao i sunce, ima veliki uticaj na život na Zemlji. Kao vladar vode upravlja morskim menama tj. plimom i osekom, a s obzirom na to da je 80 posto ljudskog tela sačinjeno od vode, mesečev uticaj se može primetiti i na ljudima kroz njegovo delovanje na naša osećanja, intuiciju, snove i podsvest. Taj uticaj je najjači u fazama mladog i punog Meseca.“

Čudesna indijska muzika za isceljenje i opuštanje: ova melodija briše stres i čisti energiju (432 Hz)

Kako dalje objašnjava, Mesec čiji je vidljivi krug istih dimenzija kao i krug sunca, u astrologiji ima naročito važnu ulogu.

„On simbolizuje pasivni, ali plodni princip. Mesec ispuni zodijački krug za 28 dana i neki istoričari misle da je mesečev zodijak od 28 kuća (koji se danas retko koristi u zapadnoj astrologiji) stariji od sunčevog zodijaka od 12 znakova, što objašnjava važnost Meseca u svim religijama i tradicijama. Budisti veruju da je Buda meditirao 28 dana pod stablom smokve, tj. jedan lunarni Mesec. Bramani uče da iznad ljudskog stanja ima 28 anđeoskih ili rajskih stanja, tj. da se mesečev uticaj oseća jednako i na suptilnom, nadljudskom planu, kao i na fizičkom. Za astrologa Mesec u konstelaciji rođenja individue ukazuje na animalnu dušu predstavljenu u području u kojem dominira detinji, arhaični, umetnički deo psihe. Mesečeva zona ličnosti je noćna, nesvesna, sumračna zona naših instiktivnih nagona. To je iskonsko koje drema u nama živo još u snu, u prikazama, u imaginarnom i koje oblikuje duboku senzibilnost našeg unutrašnjeg bića.“

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj