Došetala sam do improvizovanog ateljea-garaže koji spaja svetove i energije. Kada se rasklone tamna vrata, ulazite u bezimeni prostor i um jednog umetnika. Svakako, ne možete da skoncentrišete pogled ili misao jer ih preuzima mnoštvo boja, predmeta i simbola koji, iako se čine nabacanim, nisu slučajno zalutali u ovaj intrigantni prostor. Paunova pera, šamanska pera, palo santo – šamansko drvce, spoj nespojivih desena i materijala, ali i neizbežni kistovi, kradu mi pažnju. Kao čarobnjakova kutija... Ne znam šta će sledeće da me iznenadi. Dok sam znatiželjno „njuškala“, Uroš mi je skuvao čaj iz Amazonije. A šta o Urošu Šanjeviću saznajemo? Diplomirao je na Gerrit Rietveld akademiji u Amsterdamu i magistrirao u oblasti likovnih umetnosti (staklo) na korejskom nacionalnom univerzitetu umetnosti u Seulu (Južna Koreja). Trenutno istražuje i koristi drevnu Ebru tehniku, kombinujući je sa digitalnom štampom u cilju postizanja savremenog izraza, što je i bio povod za naš intervju i saradnju. Ipak, uprkos mom planu i rasporedu, razgovor u ovoj „umetničkoj kapsuli“ izolovanoj od ostatka sveta, počeo je pričom o čaju a iznenađujuće spontano, završio baš tamo gde je trebalo.

„Kafa ima nekih 120 jedinica kofeina, a čaj ima minimum 90. Čaj se zove gajuza. Jako je interesantan jer radi malo drugačije od kafe i nije toksičan. Radi dosta dugo. Hahaha. Nije ilegalna stvar, ali jednostavno daje energiju... “
„Treba da se vratim na posao“, dodajem uz osmeh. „Baš zato služi - za vredan rad. Šalim se, to piju i deca tamo. Ceo dan to kuvaju i pijuckaju, u Boliviji u džungli. E, sad, javi se neka intolerancija ako se pije svaki dan, ovako je odlično jednom-dva puta nedeljno. Da gasim muziku ili ti to ne smeta?“ Konstatujem da je muzika odlična i pitam da li je i ona iz Amazonije. „Jeste, iz Brazila.“ Uz tu muziku radi duhovne „radove“ tzv. trabaljo.

To je nešto što radiš paralelno sa svojom umetnošću?

To nije paralelno, nego sve isto. S tim sam počeo 2012. godine. Slučajno sam saznao kroz knjigu Daniela Pinčbeka (inače autora knjige „Breaking Open the Head: A Psychedelic Journey into the Heart of Contemporary Shamanism“) pa me je vukla ta tema – Ayahuasca (ajahuaska – u prevodu znači duh predaka). Tako sam saznao da postoji taj, takoreći, red doktrina (ne religija, jer nije fosilizovano već napreduje dalje) i sama doktrina se prenosi slično igranju i pevanju, muzikom, tako da ima i nekih elemenata sambe, odnosno samba ima elemenata umbande – angolske religije – koja se zasniva na izvesnim muzičkim ritualima.