Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kreatoru se i nebo raduje: istrajnost i ljubav prema pisanju na najbolji način portretišu književnicu Anu Atanasković

„Reč je nebeski magnet od koga smo svi postali, neuhvatljiva ponekad, kao oblak, ali puna zrele kiše koja pada po piscima u vidu inspiracije.” - Ana Atanasković

  Izvor: Danilo Polovina

Dok novi gradovi, istorijske ere i neispričane intimne priče čekaju da ih Ana Atanasković pronađe, ili da oni pronađu nju, magija i snaga pisane reči oblikuju život ove spisateljice. Najtananije čestice prošlih života Ana preliva u knjige koje zadržavaju obrise njenog srca.

Umetnici pričaju svoje priče na različite načine. Zašto je baš pisana reč senzor vaše duše?

Sa nekim predodređenostima se rodimo. Na neke nas navedu roditelji i okolina, a često je za razvoj talenta potrebna simbioza ta dva uticaja. I, naravno, ogroman rad, kasnije, kada se talenat sasvim oformi kroz iskustvo. Kada je u pitanju rođenje, težim da verujem da duša pravi izbor i lepota i iskušenja koje će doživeti, a kasnije možemo te izbore videti u zvezdanim slikama našeg života, u interesovanjima koja pale naše unutrašnje žiške još u ranom detinjstvu, u životnim skretanjima koje napravimo a da, kao, ne znamo zašto, u ljudima koji nas okružuju a koji nam pomažu da razvijemo naše senzore.

Svoj izbor mi pojašnjava, znalački opisujući astrološke aspekte svoje natalne karte: „Praktično gledano, sa podznakom na stepenu Blizanaca (27), Suncem u trećoj kući i MC-om u Blizancima na stepenu Blizanaca (27), sada mi je jasno zašto sam oduvek birala knjige i izražavanje kroz pisanu reč. Reč je nebeski magnet od koga smo svi postali, neuhvatljiva ponekad, kao oblak, ali puna zrele kiše koja pada po piscima u vidu inspiracije.”

Ipak, ljubav prema pisanju, raznolika interesovanja i svestranost, nisu slučajno ušetali u Anin život.

„U ceo proces čitanja i istraživanja me je, nikako slučajno, uveo otac koji me je svojim sistemom naučio da čitam još sa tri godine. Nije me podučavao kroz sricanje, već mi je pokazivao pojedinačna slova i onda navodio da odmah i brzo pročitam celu reč. On je bio moja zvezda vodilja, matematičar koji je, pored matematike, proučavao i fiziku, astronomiju, stare civilizacije, granična područja nauke i parapsihološke fenomene. Takođe je pisao pesme o prirodi. Nikada neću zaboraviti naša zajednička odlaženja u biblioteku, gde me je savetima usmeravao koje knjige da čitam. Tokom osnovne škole zadavao mi je pored matematičkih (gramatika i matematika, pa čak i muzika imaju mnogo spojnica i istih božanskih pravilnosti koje svesno i nesvesno koriste) i jezičke zadatke, teme za sastave i podučavao me je pisanju tako što bi ispisao na duguljastu hartiju dobru stilsku rečenicu iz određenog dela (obično bi to bio Dobrica Ćosić), iseckao reči i onda mi davao papiriće da ih složim kako je najlepše moguće.”

Putovanje srca za univerzalne duše

Koje prirode su prepreke na koje nailazite u svom profesionalnom radu i na koji način istrajavate, pronalazite snagu i motivaciju da ostvarite svoj san?

Ako izabereš put kojim ćeš ići i počneš da se baviš književnošću, znaćeš i da taj put nije lak, niti je ikada bio. Poznati su primeri mnogih umetnika, pa i pisaca, koji su živeli u bedi, neshvaćeni i čija se dela nisu prodavala. Ali, znate šta je u celoj toj priči najbitnije? Da ste zadovoljni onim što ste od sebe dali! Mene je spisateljski život bukvalno diretkno učio tome, ponekad i na bolne načine. Ne možeš želeti put drugog pisca, jer on ima drugačiji prethodni život od tebe, drugačiji karakter. Glupo je upoređivati se sa bilo kim. Kad shvatiš da su neke stvari neminovne, pa čak i gruba odbijanja od izdavača koja mogu i da te slome, onda zaista možeš da kreneš iznova. U svoje knjige sam ulagala i vreme i trud, a onu o Nikoli Tesli i sama finansirala. No, ništa nije problem već lekcija kako na drugi način da deluješ. Ako ne uspevaš jednim putem, kreni drugim. I tako se i desilo. Kroz proces samoizdavanja romana o Nikoli Tesli naučila sam mnogo toga i upoznala sebe u novom svetlu. Sve, ali bukvalno sve što nam se desi ima svoj razlog i dublji smisao, samo se to ne može uvek videti na početku.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj