Pravoslavni vernici obeležavaju krsnu slavu slaveći ime svog sveca, odnosno zaštitnika njihove porodice i doma. Na dan krsne slave porodica se okuplja i u celom domu treba da zavlada energija ljubavi, sloge i mira.

Poznato je da se za slavu priprema bogata trpeza za goste, ali prema pravnoslavnim običajima postoje elementi koji su zbnnatno važniji za proslavljanje slave - slavski kolač, slavska sveća i koljivo.

Veruje se da je slavskasveća dar koju porodica poklanja Bogu. Ona predstavlja svetlost vere i pali se na dan slave, pre rezanja slavskog kolača. Prema narodnim običajima slavska sveća treba da bude od pčelinjeg voska, pa kao što pčele skupljaju sladak mirisni sok od cveta do cveta i prave med, tako se po verovanju molitvom uz slavsku sveću privlači dobre energija i čišćenje duše od negativnih elemenata.

Pročitajte još:

Tradicija srpske krsne slave: šta se nosi na poklon

Slava treba da bude skroman i pobožan susret

Slavska sveća se stavlja u svećnjak i ukrašava različitim ukrasima, cvećem, ukrasima od papira... Sveća treba da gori čitav dan slave, a kada bude nekoliko centimetara od svećnjaka gasi se tako što se kašičica vina izlije na fitilj i sveća se ostavlja ispod ikone sveca i čuva kako bi je porodica koristila u narednim praznicima tokom godine.

Sveća je simbol svetlosti, dobrote i čistote, znak da uvek postoji izlaz, pa se svetlost sveće vrednuje i u drugim religijama, na primer u budizmu.

Izvor: Lovesensa