Kako bismo svom organizmu obezbedili potrebnu dozu blagotvornog vitaminaD, šetnje po Suncu uobičajena su preporuka, ali ajurveda ženama savetuje i šetnju po mesečini.

Mesec, naime, relaksira, smiruje, hladi i ublažava upalna stanja.

Zato je izlaganje mesečevoj svetlosti, posebno tokom vedrih noći ili u fazi punoga Meseca, prilika da se povežemo i uskladimo sa umirujućom energijom Meseca i njegovim ciklusima koji povoljno utiču na ženski menstrualniciklus.

Izvor: Sensa.hr

MAGIČAN RITUAL DOK TRAJE MLAD MESEC: evo kako da privučete sreću i blagostanje

Mlad Mesec označava pogodan period za promene, a ovaj je osmišljen za poslednji lunarni ciklus u godini. Međutim, možete ga primenjivati i tokom godine, kada osetite potrebu da obnovite energiju i da pritom iskoristite i snagu kosmičke podrške. Ovaj ritual savetuje astrolog Tanaaz Chubb.

RITUAL ZA PREKID FINANSIJSKIH BRIGA: Kako da prizovete obilje

Ritual možemo početi bilo kad i svako je slobodan ritual da prilagodi svojim potrebama.

1. dan - namera

Potrebni su vam papir, olovka i vaš omiljeni kristal.

Tokom sedam dana čistićete i otpuštati prošlost i izražavati dobrodošlicu novom. Ove smo godine na neki način svi ponovno rođeni i to je važno poštovati i prihvatiti svoj trenutni položaj. "Jedini način da se to učini jeste da se preda prošlost i otpusti sve što nam više ne služi", kaže T. Chubb. Tako ćemo u 2018. uči "očišćeni" i nećemo upasti u zamku ponavljanja određenih navika, obrazaca i ponašanja. Kad razmišljate o svojim namerama za ovaj ritual, znajte da ograničenja nema.

Umirite se i razbistrite um. Držite svoj omiljeni kristal i meditirajte ili jednostavno duboko dišite 10 do 30 minuta. Kad se opustite, upitajte se: Šta nam trenutno najviše treba? Za koju stvar zaista želim da dobijem pomoć/vođstvo/jasnoću? S tim pitanjima na umu, formulišite nameru. Zapišite je. Potom stavite dlan na srce te namere triput izrecite naglas, a na kraju zahvalite. Zapisanu nameru stavite negde gde je svakodnevno možete videti sledećih sedam dana, a uz nju stavite i kristal.

2. dan - čišćenje

Potrebni su vam olovka, papir, omiljeni kristal, sveća i sat/tajmer.

Ritual izvedite ujutro, odmah nakon buđenja ili pre spavanja. Nađite mirno mesto. Zapalite sveću i sednite s kristalom u ruci. Ponovite nameru iz prvog dana pa deset puta udahnite i izdahnite. Kad osetite da ste mirni, na papir napišite "Ovo želim otpustiti iz svog života..." Postavite tajmer na 20 minuta pa počnite da zapisujete šta god vam padne na pamet. Pišite slobodno ne podižuću olovku s papira - čak i ako ne znate što biste napisali, samo nastavite pisati besmislice, misli, sve što vam padne na pamet - dopustite sebi da zapišete sve što izađe iz vas. Možete u sebi ponavljati "Ovo želim otpustiti iz svog života" i zapisivati šta vam dođe. Kad prođe 20 minuta, stanite i razmislite o osećanjima koja su se pojavila. Možda ćete želeti da pročitate šta ste zapisali. Ili nastavite da pišete i nakon što prođe 20 minuta.

Kad ste spremni, uzmite papir(e) u ruke i ponavljajte: "Spreman/na sam otpustiti sve ovo, spreman/na sam za novo. Spreman/na sam očistiti sve ovo i to je istina. Anđeli i više ja, molim vas da me vodite da otpustim ove stvari iz svog života, usmerite me u pravom smeru da mogu naći mir od svega što mi više ne služi." Sad počnite da cepate papir kao znak da ste spremni i da želite otpustiti sve to iz svog života. Pocepani papir bacite u smeće.

Ponovo držeći kristal, udobno sednite i deset puta duboko udahnite i izdahnite. Pritom možete gledati u plamen sveće ili zatvoriti oči i vizualizovati blistavo belo svetlo. Gledajte u svetlo i 10 puta ponovite: "Sad se ispunjavam svetlom" vizualizujući isceljujuće i zaštitničko belo svetlo kako prolazi kroz vas. Na kraju ugasite sveću i kristal stavite kraj zapisane namere.

3. dan - čišćenje dimom

Potrebna vam je žalfija.

Ovo najbolje funkcioniše kad vam je kuća čista, ali kada imate kratak vremenski rom, nemojte se previše zamarati time. Otvorite prozor i vrata prostorije. Uzmite žalfiju (ili nešto drugo za dimljenje, npr. ulja itd.; zapalite da se počne dimiti) i počnite čisteći svoju auru. Kako dimom prelazite oko svog tela, ponavljajte: "Čistim i pročišćavam svoje telo, um i dušu. Čist/a sam, obnovljen/a sam."

Potom dimom prođite po celom svom domu i očistite sve ponavljajući: "Čistim svoj prostor i pročišćavam svoju okolinu. Moj prostor je čist, obnovljen." Kad sve prođete, meditirajte 10 do 30 minuta u divnoj svežoj energiji.

4. dan - opraštanje

Potrebni su vam ogledalo, papir i olovka te sat/tajmer.

Počnite ponavljanjem svoje namere

Udobno sednite; neka su vam pri ruci ogledalo i tajmer. Ponovno ćete "slobodno" pisati, ovaj put o temi "Jednostavno sebi ne mogu oprostiti...". Postavite tajmer na 20 minuta i počnite zapisivati šta god vam padne na pamet, nastojeći ne podizati olovku s papira i pišući celo vreme. Kad prođe 20 minuta, razmislite o zapisanom - bez prosuđivanja - o svojim mislima i uverenjima o opraštanju. Istaknite mesta gde primetite da vam je teško oprostiti sebi. Nakon toga sledi rad na tome da oprostite sebi za svaku od tih stvari. Uzmite ogledalo i, gledajući se u oči, najmanje 10 puta ponovite: "Opraštam ti." Nastojte da celo vreme gledate u oči. Pojave li se pritom emocije, budite nežni prema sebi. Potom pročitajte sve što ste zapisali i oprostite si sve. Zaslužujete da vam se oprosti, zaslužujete biti oslobođeni žaljenja zbog svega toga. Gledajući se u ogledalo, oprostite sebi za svaku od tih stvari. Kad završite, zagrlite se i ponavljajte sebi: "Volim te. Hvala ti. Volim te."

5. dan - pročišćavanje

Potrebna su vam olovka, papir i omiljeni kristal.

Počnite ponavljanjem svoje namere. Možda ćete zametiti napredak koji ste postigli ili nov prostor što se otvara u vašem životu. Uzmite kristal; lezite i stavite ga na svoje treće oko ili srčano središte - pri izboru mesta sledite svoju intuiciju. Tri do pet puta duboko udahnite i izdahnite kako biste umirili um. Sledi vođena meditacija pomoću kristala. Mislite o boji svog kristala i njegovom obliku. Vizualizujte ga. Kad budete imali jasnu sliku, zamislite kako kristal lebdi nekoliko centimetara iznad vrha vaše glave. "Vidite" kristal i sve boje te zamislite kako vaše telo upija i prima energiju kristala od vrha glave sve do vaših stopala. Vizualizujte kako energija teče od kristala na vrhu vaše glave, kroz celo telo sve do stopala i izlazi kroz tabane. Potom vizualizujte kako se kristal kreće uz telo: uz vrat, ruke, torzo... Gledajte kako kristal prolazi uz spoljnu stranu vašeg tela i vizualizujte boju i energiju koju telo upija. Vodite se ovom meditacijom dok kristal ponovno ne dosegne vrh vaše glave. Otvorite oči, ustanite, protresite udove ili se lagano pokrenite kako bi energija potekla kroz vaše telo.

6. dan - ljubav prema sebi

Potrebno vam je ogledalo.

Pročitajte svoju nameru i zametite bilo kakav napredak koji ste postigli poslednjih nekoliko dana.

Stanite ispred ogledala i pogledajte se u oči. Stavite ruku na rame (svejedno koje) i ponavljajte: "Vredan/na si i zaslužuješ biti voljen/a. Volim te i vredan/na si." Potom ruku stavite na drugo rame i ponovite iste reči gledajući se u oči. Naposletku sami sebe zagrlite i ponovite mantru. S rukama i dalje omotanim oko sebe ponavljajte: "Obećavam da ću te voleti i brinuti se o tebi. Volim te."

7. dan - zahvalnost

Potrebni su vam olovka i papir (ne nužno); omiljen kristal.

Uzmite zapisanu nameru i razmislite koliko ste daleko stigli. Možete zadržati tu nameru sve dok ne budete osetili da je gotov vaš rad na njoj. Uzmite omiljeni kristal kojim ste se dosad koristili i udobno sednite. S 10 udaha i izdaha umirite um. Sada svoje misli možete zapisati ili ih samo izgovoriti. Upitajte se:

Za koja tri iskustva iz ove godine osećam najveću zahvalnost?

Za kojih pet osoba osećam najveću zahvalnost što su deo mog života?

Za što iz ove godine osećam najveću zahvalnost?

Potom završite rečenice:

Osećam se tako srećno zbog...

Srećan/na sam kad...

U sledećoj godini. želim se osećati...

Kad završite, sklopite ruke kao za molitvu i zahvalite sebi, svojim anđelima, svojim vodičima i svojem višem ja.

Izvor: Sensa klub