Došlo nam je i vreme Lade, staroslavenske boginjeljubavi, braka i leta. Poput grčke Afrodite, rimske Venere. Reč "lad", "ladno" na ruskom znači "dobro". Vezujemo je i za reč slad, zasladiti, slatko. Ljubav je slatka...

Za Ladu kažu da zajedno sa drugim bogovima i boginjama leta, odnosno Sunca, boravi u donjem ili nižem svetu tokom zime i zajedno s bogom Jarilom i boginjom Vesnom, koja je po predanju njena ćerka, izlazi na površinu u proleće. Tada sunčeva energija postaje sve snažnija. Njena vladavina vezuje se uz leto, a njen dan je letnja dugodnevica, 21. juna - takozvano kupanje sunčevom energijom. Taj se praznik kod starih Slavena zvao Kupalo.

Lada najviše deluje u periodu plodnosti zemlje (proleće - jesen), tačnije, veruje se da je Lada leti trudna i da se u zemlju ne smeju zabadati oštri predmeti da je ne bi povredili i da ne biste povredili i njen plod. Ona je tipično solarno božanstvo i žena je boga Svaroga, boga Sunca. Takođe je zaštitnica trudnica i žena koje žele zatrudneti, majčinskog, zaštitničkog instinkta.

Žene su joj se često obraćale za pomoć i prinosile darove, ne bi li ostale trudne ili pak u trudnoći bile pod Ladinom zaštitom. Ona predstavlja boginju koja čuva ognjište. Simbol joj je sunce u kosi, sunčeva kruna, duge pletenice, snaga bilo koje kose, a posebno svetle. Životinja joj je labud, lepa i profinjena životinja koja živi u paru, simbol braka i kosmičkog plesa, dve energije (muške i ženske) koje kruže i podržavaju jedna drugu.

Žena Lada predstavlja period kada je nabujalost emocija, strasti i ushićenja prošla i žene žele određenu dozu sigurnosti i poverenja u muškarca. Žele ozbiljniju vezu i žele zasnovati porodicu. Emocije postaju zrelije, stabilnije, kao i sama žena. Ona zna šta želi i ne prepušta se tako lako zanosu, nezrelim obećanjima i svakako ima mnogo realnija očekivanja od života.

Počinje zreti kao plodovi u zemlji. Dobija mudrost i stabilnost. Zrači unutrašnjom lepotom i ima snage za sve. Spremna je dati životu ono što nosi u srcu. Lepa je, pametna, uspešna i srećna u braku. Čuva svoj brak ili vezu, ali ne ljubomorno, nego blago i sa stilom.

Žena koja razume muški i ženskisvet i lagano balansira između njih. Sve radi polako i strpljivo jer zna da sve dolazi u svoje vreme. Lagano vodi svoje bližnje kroz život i uči ih da pletu niti svog života.

Preko vlasi kose povezujemo se sa svim aspektima zemlje, kao korenje koje ide iz istog izvora. Preko kose, također, primamo informacije sa raznih strana, samo ih uvek ne čujemo ili ne obraćamo pažnju na njih. Kosa je ženi simbol snage i ženstvenosti.

Lada voli prirodu, cveće, drveće i zna sa njima komunicirati. Voli prirodne preparate, zdrav život, kuva s ljubavlju, brine se o sebi. Radi ono što voli, ima integritet, kreira svoj svet. Brine se o ljudima, hrani ih ljubavlju i lepotom. Zrači otmenošću.

Izvor: Sensa.hr