Ljubavni život je, u većini slučajeva, prožet mnogim problemima. Oni se najčešće javljaju zbog neslaganja. Međutim, često se dešava da nije problem između partnera, već im okolnosti u kojima se sreću ne daju podršku da njihova veza nastavi da se razvija. Takve situacije često dovode do očaja i donose puno brige, patnje i bola. Zbog čega se to dešava? Kao da postoji neka nevidljiva sila koja stvara prepreke... Možda kosmos šalje znak da ta ljubav nema budućnost kojoj smo se nadali, ili jednostavno da nije suđena.

Zašto su se dve duše onda spojile? Odgovor uglavnom nalazimo u prethodnom životu i vezama koje se često kroz te živote provlače. Pored karmičkih veza u koje ulazimo, postoji odnos duše parova, kao i srodnihduša. Sve te veze imaju različitu funkciju i ulogu. Kada shvatimo kom tipu veza pripada naša, razumećemo zbog čega smo ušli u ljubavni odnos i šta od njega možemo da očekujemo.

Konstantna nestabilnost

Najčešći odnosi u koje ulazimo su ljubavno-karmičke veze. Kada se dve osobe koje ulaze u karmičku vezu vide prvi put, odmah imaju osećaj kao da su se već nekada srele. Osećaju bliskost i javlja se snažna privlačnost, a obično i strast.

Karmičke veze su teške i uvek nose probleme. Iako se partneri jako vežu, sukobi i konflikti između njih postaju sve teži. Ni okolnosti im ne idu na ruku. Strasti i želje su jake, ali kao da kosmos ne dozvoljava da ove duše u miru budu zajedno. One se vežu jedna za drugu, a strast i emocije su samo mamac na koji ljubavnici treba da se upecaju. A tada nastaje drama, jer počinje da se razmotava karmička priča, odnosno dugovi koje ove dve duše međusobno imaju.

Zbog toga su ovakve veze pune problema. Ništa ne ide lako i stalno postoje prepreke da veza funkcioniše normalno. Kako vreme prolazi i strasti se stišavaju, karma polako počinje da se odmotava. Ako su emocije prejake, strast može da zadrži snagu, čak i da se poveća, ali su konflikti i sukobi neminovni. U nekim vezama dolazi i do fizičkog obračina. Rat i strast su delo planete Mars, pa se kod ovakvih ljubavnika u uporednom horoskopu sigurno nalaze snažni aspekti sa ovom planetom. Sve je prenaglašeno, od ljubavi, seksa do patnje i bola. Intenzitet ovih suprotnosti su najjača odlika karmičke ljubavi. Ona nas tera da se duboko zagledamo u sebe. Što je intenzivniji bol, to je jača lekcija koju duše treba da nauče. Neki od simptoma karmičke veze su kada nas neko emocionalno, energetski, mentalno i fizički iscrpljuje i povređuje. Potreba da nekom pomognemo takođe može da bude znak karmičke veze.

Gubitak partnera

Prvi susret u kojem se oseća jaka privlačnost, polako se pretvara u gorko-slatku dramu. Još jedan od pokazatelja karmičkih veza je da su se duše sretale, možda čak i mimoilazile, a nisu ušle u vezu u jednom periodu, nego tek dosta kasnije. Radi se o tome da su nesvesno bežale jedna od druge, jer je na nivou podvesti duša znala da će gorko-slatka drama da uzme svoj danak. Često su bile na istim mestima, ali su se mimoilazile. Međutim, predznaci su uvek bili prisutni, samo ako su mogle nekako da ih protumače. Pošto je u pitanju karmički spoj, kad sazru upravo one okolnosti koje su potrebne da provedu duše kroz određeno iskustvo, one će se čudnom silom spojiti. Sve će da se desi gotovo preko noći. Tako se vezuju i upadaju u karmički vrtlog koji ih nekad povuče na dno, a nekad ih izbaci na površinu. Nekad su duboko u ambisu, a nekada na sedmom nebu.

Često se plašimo da će voljena osoba da nas napusti, izda ili prevari. Zato stalno pitamo, proveravamo, tražimo obećanje da će partner zauvek ostati sa nama, da nas ni pod kojim okolnostima neće ostaviti. Tu se javlja jedna nezdrava, ali slatka opsesija partnerom. Obično se dešava da je ta osoba u prošlom životu izgubila sadašnjeg partnera. To joj je ostalo zabeleženo negde u podsvesti. Zbog toga se plaši da svog partnera opet ne izgubi, pa može da se desi da ga baš iz tog razloga ona ostavi, ne mogavši da trpi pritisak straha i neizvesnosti.

U prošlom životu ta osoba je možda kraće živela. Možda je vihor rata odneo njen život, ili je na drugi način nestala. Pošto je ova druga ostala sama u velikom bolu i patnji, strah od ponovnog gubitka joj je ostao u podsvesti kao trauma. Takve osobe mogu da guše svojom ljubavlju, posesivnošću i opsesijom, ne dajući partneru mogućnost da normalno funkcioniše. On time postaje opterećen i onda kreću problemi. Dakle, model karmičkih veza je takav da pored opsesije, strasti, jakih emocija one uvek vuku probleme, povređivanja i nerazumevanje. Tada oba partnera pate i trpe. Ne mogu da se razdvoje, jer im to pričinjava veliki bol, a ostajanje u takvoj vezi, pored puno uživanja, prožeto je velikim poteškoćama...

PageBreak

8 znakova koji otkrivaju karmičku ljubav: proverite da li ste svog partnera upoznali u prethodnom životu
Foto: Shutterstock 8-znakova-koji-otkrivaju-karmicku-ljubav-proverite-da-li-ste-svog-partnera-upoznali-u-prethodnom-zivotu2

Rastanak bez žaljenja

U ovakvoj vezi ne može da se uspostavi čvrst i stabilan odnos. Koliko god se oboje trudili i ulagali u ovaj odnos, takve ljubavi su uvek povezane sa patnjom. Teško mogu zajedno, a još je gore kada se rastave. Zato su česti prekidi, pa opet vraćanje i sl. Čak i kada odluče da odustanu od svega, opet ih sudbina nekako spoji. To sve može da traje i po nekoliko godina. Jedni kažu da se ovakvih veza treba kloniti, a drugi da je potrebno da se sve to proživi. Međutim, ima i onih koji smatraju da je to sudbina i da se tome ne treba opirati. Astrološki gledano, neodustajanjem i nesebičnim davanjem, pa čak i onda kada su svesni da im je zajednička budućnost skoro nemoguća, partneri treba da znaju da im se na taj način čisti karma. Tako se duše oslobađaju dugova prenesenih iz prethodnog života.

Dokle traje karma između njih? Uglavnom dok jedno drugom ne vrate dugove. Ukoliko na pravilan način, bez zameranja, bola i prebacivanja dođe do rastanka, onda je karmički dug između dve osobe završen. Ako jedan drugom žele dobro, sreću i mogu u miru da se rastanu, karma je odrađena. Na osnovu horoskopa treba da se proceni koliko patnje i bola je naneseno u prethodnom životu. Neki karmički odnosi ne mogu da se „odrade“ u jednom životu, već se nastavljaju kroz niz života i iskustava. Dug je vraćen kada više nema loših emocija, mržnje i patnje. Kada pratneri mogu da se pogledaju u oči bez loših misli, odnosno kada se sećaju samo lepih stvari koje su proživeli. Zaključak je da se karmičke veze završavaju ili potpunim predavanjem, ili rastajanjem bez loših osećanja. Ako se veza prekine, a i dalje se oseća ljubav, strast, gorčina i bol, karmički dug nije vraćen a osobe će se kad-tad ponovo sresti i nastaviće svoju ljubavnu dramu.

Upoređivanje horoskopa

Pred pojavu karmičke veze osoba obično intenzivno želi da joj se dogodi jaka ljubav. Čak mnogi to i predosete. Kada idete u susret karmičkoj ljubavi, ne treba da se plašite, već prihvatite ono što vam je univerzum namenio. Zar uzbuđenje nije veće kada znate da se srećete sa prošloživotnom ljubavi? Takve stvari se nikad ne dešavaju slučajno. U toj situaciji ne treba da se kalkuliše ili razmišlja. Duše treba da se upuste u to, pa ako treba i da odrade nešto, a kosmos će da se pobrine da se dese one stvari koje su svakako predodređene. Štagod da se desi, oboje postaju bogatiji za novo iskustvo koje će oplemeniti njihove duše jer su uživale, doduše uz teškoće koje su prošle i oslobodile se negativne karme. Intezitet karmičkih veza je jači nego kad su u pitanju srodne duše ili duše parovi kod kojih sve ide mnogo lakše, bez ikakvih problema.

Međutim, u karmičkim vezama se duboko oseća ljubav i patnja. Ona je prožeta strašću i tenzijom, pa mnogi zbog takvog odnosa imaju i zdravstvene probleme. Natalni horoskop ukazuje da da li će neko imati karmičke ljubavi. To često pokazuje retrogradna Venera ili Mars, Venera ili Mars na Južnom čvoru, Saturn u 5. (ljubav) ili 7. kući (brak), povezani vladari 5. (ljubav) i 12. kuće (dugovi, prošli život), Venera u 12. kući, loš aspekt Venere (ljubav) i Saturna (dug, karma), Venere (ljubav) i Plutona, Marsa i Saturna (strast, destrukcija), Venera u Jarcu, Škorpiji, Devici, Ribama, dr. Kada hoćemo da proverimo da li je jedna veza karmička upoređuju se horoskopi partnera, pa se tako vidi čitav njihov odnos, karma i sudbina. Uporedni aspekti između Čvorova jedne osobe sa Venerom, Marsom ili Saturnom druge, loši aspekti između Marsa i Saturna, Marsa i Marsa, Marsa i Venere, Saturna Meseca ili Venere, Venere i Plutona i dr. pokazatelji su karmičkih veza. Kroz svoju astrološku praksu video sam puno ovakvih primera.

U kandžama ljubavi

Jedna devojka je imala vrlo interesantne aspekte sa svojim partnerom. Njen Mesec (emocija, duša) i Neptun (najuzvišenija ljubav) bili su u dobrom aspektu sa njegovom Venerom (ljubav), i to je jedan od najlepših aspekata za ljubav. Njena Venera (ljubav) u Jarcu (sudbina, karma) u dobrom aspektu sa njegovim Plutonom (opsesija, strast) ukazuju na najsnažnije emocije i seksualnu privlačnost.

Međutim, konjunkcija njenog Marsa sa njegovim Marsom, (rat) preko Mesečevih čvorova (karma, bol) u opoziciji sa Venerom (ljubav) u 12. kući (dugovi) jak je pokazatelj karmičke veze, koja pored velike ljubavi i snažnih strasti mora da donese sukobe i prekide, koji se vrlo teško žive.

Vezu odlikuju snažna osećanja i duboka strast. Ipak, okolnosti u kojima su se sreli bile su previše komplikovane da bi ova ljubav bila bez problema. Zato su teški aspekti koje su imali izazivali pravi rat, koji je vezu često dovodio do ivice propasti. Od najromantičnijih osećanja (Venera, Mesec, Neptun), jakih strasti i najburnijih sukoba (Mars konjunkcija Mars) ova veza još uvek živi svoju sudbinu. Njena Venera (ljubav) u Jarcu (karma) je predodređena za jaku karmičku vezu. Pošto ova Venera ima težak aspekt sa Plutonom (fatalizam, opsesija, destrukcija) konflikti su nekad zaista bili previše stresni. Iako Venera u Jarcu teži dugoj, stabilnoj i ozbiljnoj vezi, težak aspekt Venere i Plutona, kao i Uran (stres, raskid, nestabilnost) u 7. kući (brak) kvadrat Mars (rat, svađe, strast), mogli su da donesu sve, osim onoga što je ona najviše želela - a to je mir.

U nekoliko prošlih života oni su živeli snažnu ljubav, ali i ljubomoru, povređivanje iz kojih su često ulazili u pravi rat. Njihova opsesija jedno drugim (Venera-Pluton) provlači se vekovima, a ništa manja nije ni danas. Međutim, ova snaga strasti i ljubavi često mora da bude na iskušenju sve dok okolnosti ne dozvole da mogu mirno da nastave da žive svoju ljubav, ili da je prekinu pa da se opet sretnu u narednom životu. Dakle, karmičke veze su naš duhovni učitelj. Duše su povezane željom za otplatom duga, kao i željom da se ponovo sretnu...

PageBreak

8 znakova koji otkrivaju karmičku ljubav: proverite da li ste svog partnera upoznali u prethodnom životu
Foto: Shutterstock 8-znakova-koji-otkrivaju-karmicku-ljubav-proverite-da-li-ste-svog-partnera-upoznali-u-prethodnom-zivotu4

Ko je moja srodna duša

Svi trazimo srodnu dušu. Ipak, kako da znamo da je osoba koju srećemo ona prava? Srodna duša je ona sa kojom smo živeli mnogo života zajedno, sretali se iz inkarnacije u inkarnaciju. Čim se vide, prepoznaju se i osećaju veliku ljubav, bliskost, poverenje. Srodne duše se nalaze zajedno u grupi duša (u duhovnom svetu ih ima dvadesetak u grupi). One zajedno prolaze razna iskustva i iskušenja. Stalno se reinkarniraju, pazeći jedna na drugu i međusobno se pomažu. Ima i slučajeva kada naizgled jedna drugoj odmažu, ali samo zbog toga što je takvo iskustvo njima potrebno da bi se dalje razvijale. Srodne duše odlikuju slični stavovi, verovanja, osećaj. To su oni sa kojima se razumemo, volimo da provodimo vreme i slično.

Zablude...

Smatra se da postoje tri zablude kada su srodne duše u pitanju. Jedna je da je srodna duša jednaka nama u svakom pogledu. To nije tačno. Ona nam je jako bliska i osećamo duboku povezanost, ali pored sličnosti postoje i brojne razlike, koje nas pre svega nadopunjuju. Kada bismo bili potpuno jednaki, ubrzo bi se desilo da odnos nema perspektivu, ni obostrano napredovanje. Osećaj povezanosti i poštovanja dolazi zbog iskustva iz prethodnih života i zato se javlja vrlo brzo, nekada i trenutno. Taj osećaj nije posledica istog karaktera, već zajedničkog iskustva iz mnogih života.

Druga zabluda je da kada sretnemo srodnu dušu, do kraja života ostajemo zajedno. To takođe nije tačno. One čak mogu da se sretnu samo nakratko, ali takav uticaj jedne osobe na drugu može da odredi život. Naravno da postoji mogućnost da sretnemo srodnu dušu i budemo s njom do kraja ovog života. Međutim, to nije pravilo. Još jedno pogrešno tumačenje je da postoji samo jedna srodna duša. Već sam napomenuo da srodne duše čine grupu duša. Zato u jednom životu srećemo više njih. Mogu nam biti roditelji, prijatelji, partneri, deca... Uglavnom se u našem životu nalazi makar jedna srodna duša, ali ih može biti i više.

Duše parovi

Duše parovi su takođe karmički vezane, ali u sebi ne nose nikakvu tenziju, probleme i međusobno takmičenje. Mogu da se jave kao prijatelji, saradnici, ljubavnici i dr. Kako možemo da je prepoznamo? Strast između duša parova nema intenzitet kao kod karmičkih veza. Tu sve teče glatko i sporo, ali zato može da traje do kraja života. Duša par nas prihvata iznutra. Nema sebičnosti, ni manipulacije. Mora da postoji prirodno prijateljstvo. Ne znači da među ovim dušama nema strasti. Ona na jednom novou i tu postoji, ali se ovaj odnos ne zasniva na strastima. Ljubav duša parova je stabilna, a strast se gradi nežno. Smisao ovakve veze nije strast, već duhovno povezivanje. Kada se sretnu duše parovi sve ide glatko, jer se to prijateljstvo provlači kroz više života. Povezane su dubokom intimnošću. Partner je takav da se na njega može osloniti, ali ne i da se bude zavistan od njega.

Duše parovi moraju da ispune 4 uslova da bi bili sigurni da su zaista duše parovi. Prvo mora da postoji telesna privlačnost, jer živimo u materijalnom svetu, a telo je vozilo duše. Druga stvar je intelektualna veza, a to znači sličan način razmišljanja i iskren razgovor bez laži. Tu je i jaka telepatija među partnerima. Treća je emocionalni aspekt, odnosno duša par mora da vam otvara srce. Četvrta stvar je duhovna povezanost, odnosno duhovna veza koja teži obostranom duhovnom napretku. Oni se spajaju u duhovnom. Postoji još jedna stvar - a to je bezuslovna ljubav. Smatralo se da je takva roditeljska ljubav, ali u većini slučajeva ni roditeljska ljubav nije bezuslovna. Ta vrsta ljubavi je veoma retka - da se neko voli bez ikakvih želja i očekivanja. Nekada se desi da naše duše parovi nisu u isto vreme na Zemlji kad i mi. To je zato što neke stvari treba da obavimo sami, jer da smo sa našom dušom parom to onda ne bismo mogli. Tada nas duša par pušta da se inkarniramo sami i da obavimo posao na Zemlji koji je potreban. Kada se taj život završi, duše parovi se ponovo sreću.

Sve situacije koje sam opisao ne javljaju se samo u ljubavnim odnosima. Karmičke veze, srodne duše i duše parovi mogu biti i prijatelji, deca, roditelji, komšije, braća, sestre, neko iz familije i dr. Ipak, najviše se srećemo u karmičkim vezama. To znači da su ostali neki neraščišćeni računi iz ranijeg života, pa smo se sada sreli da jedan drugome vratimo dugove i da nešto naučimo. Ali, neki odnosi mogu da budu gotovo nepodnošljivi i veoma teško može da se nađe kompromis. Horoskopi ovih osoba će da ukažu na dugove koje nose i samo pravilni postupci mogu da ih oslobode tereta. Najveći mrak je neznanje. Ako znamo problem i uzrok, velika je šansa da razrešimo konflikte. Ako oboje u tome učestvuju, sigurno će na lakši način da se oslobode dugova i da svoj odnos toliko pročiste da u jednom trenutku postanu duše parovi.

Izvor: Treće oko.novosti