Čišćenje karme znači oslobađanje od obrazaca ponašanja, misli i postupaka koji vas čine karmičkim dužnikom. Na kraju krajeva, sve negativne i pozitivne stvari koje donesete na ovaj svet sigurno će vam se vratiti.

Karma je jedan od najlepših elemenata u Univerzumu. Bez obzira slažete li se sa ovom filozofijom ili ne, to je prilično zanimljiv način da pristupite životu. Još jedan koncept u budizmu je karmičko čišćenje.

Pročitajte još:

Kako da u svom životu prepoznate lošu karmu: saznajte na koji način se možete rešiti karmičkog duga

Šta je karma: 12 zakona snage naših dela

KARMA I BOLEST: šta su karmičke bolesti i kako ih prepoznati

Budisti kažu da karmičko čišćenje uključuje radnje i postupke koji ispravljaju greške koje ste počinili u prošlosti. Drugim rečima, ovo je neka vrsta plaćanja simboličnog duga koji ste akumulirali tokom svih proživljenih godina.

Prema ovoj filozofiji, karma je predstavljena kao negativni uzročni odnos. Odnosno, ništa nije slučajno i posledica je vaših prethodnih radnji ili postupaka. Suština karmičkog čišćenja je oslobađanje čoveka od posledica teške prošlosti ili neprijatnih situacija. Karmičko čišćenje se odvija prema 12 zakona, a svi oni su predstavljeni u nastavku.

Ukratko, „zlatno pravilo“ karme je da ono što poseješ ono što ubereš. Ali šta se dešava kada znate da niste posejali ništa dobro? Odgovor je jednostavan. Pokušajte da nadoknadite štetu koju ste prouzrokovali. Tako se odvija prečišćenje.

Kreativnost

Svaka osoba na svet gleda na svoj način, što određuje njegovo životno iskustvo i utiske. Razmotrite ovo i pokušajte da konstruktivno promenite svoj pogled na svet. Počnite da primećujete samo najbolje u ljudima i ono što se dešava oko vas, a vaše akcije će takođe biti automatski usmerene ka dobru.

Poniznost je deo karmičkog čišćenja

Ništa ne pripada tebi. Stvari koje dobijete nikada neće biti vaše, baš kao ni ljudi i sav život oko vas. Ako to shvatite i počnete da se ponašate u skladu sa tim, možete se dostojanstveno nositi sa neizbežnim gubitkom i razdvajanjem.

Odgovornost

Zakon odgovornosti podstiče vas da nikada nikog i ništa ne krivite za negativne stvari koje vam se događaju. Ako se dogodi nešto loše, budite sami odgovorni za to. Analizirajte svoje greške i ne pokušavajte da pronađete krivca. Što ste odgovorniji, to će u vašem životu biti manje karmičke sile.

Interkonekcija

Zakon međusobne povezanosti kaže da je sve u ovom Univerzumu međusobno povezano. A da biste očistili karmu, morate shvatiti da će svaka vaša reč ili delo imati posledice i za vas i za one oko vas. Zapamtite ovo kada iznenada poželite da izrazite svoje mišljenje o stvarima koje vas se ne tiču. Ako o nečemu nemate dovoljno informacija, držite jezik za zubima.

Nastavak teksta pročitajte na sledećoj strani!

PageBreak

Razvoj

Svaka promena je oblik razvoja i sve okolo se neprestano menja. Zamislite ove transformacije kao blagoslov koji vam omogućava da evoluirate. Što se manje odupirete promenama, to će manje karme učestvovati u vašem životu.

Fokalizacija

Kada shvatite da ono što želite možete postići samo davanjem prioriteta svojim postupcima u sadašnjosti, a ne očekivanjima od budućnosti, možete postići stanje karmičke harmonije. Fokusirajte se na sadašnjost i učinite sve što je potrebno upravo ovde i sada. Ne poričite i ne potcenjujte svoja mala svakodnevna postignuća.

Velikodušnost

Ono što dobijete je ono što date. I stvar ovde nije u količini, već u kvalitetu. Ali ne zaboravite da ako dajete puno, ovo ne garantuje da ćete dobiti isto (ili više) zauzvrat. Drugim rečima, vaša nagrada je zadovoljstvo koje dobijate samim činom darivanja. Ovo je promenljiva koja samo povećava darežljivost razmene.

Sadašnjost

Zakon sadašnjosti poziva vas da sadašnji trenutak smatrate najvažnijim i najvrednijim. Živite svaki trenutak najbolje što možete. Sve najvrednije stvari u vašem životu su upravo sada pred vama. Da, ovo nije lako prihvatiti s obzirom na složenost savremenog života. A sve što vaše oči sada ne mogu da vide je iluzija.

Promena

Zakon promena kaže da se vaša stvarnost ne menja ako stalno ponavljate svoje odluke i postupke. Ako želite da se promenite, takođe morate da promenite ono što govorite i radite. Ako pokušavate da se nađete negde drugde, nemojte ići istim putem.

Strpljenje

Zakon strpljenja nas uči da sve ima svoj specifičan proces, a svaki proces zahteva vreme. Sposobnost prihvatanja činjenice da se sve odvija kao i obično sastavni je deo karmičkog čišćenja. Tolerisati znači verovati da će se sve dogoditi kada treba.

Inspiracija

Zakon nadahnuća podstiče vas da se potpuno predate onome što volite i želite da postignete. Vaše telo, um i duh moraju zajedno da rade na postizanju vaših ciljeva. Ne skladištite energiju u sebi. Umesto toga, učinite sve što je potrebno da biste postigli ono što želite.

Budisti veruju da ćete, ako se budete držali zakona karme, postati slobodni. Niko ne može u potpunosti da izbegne greške. Ali ako krenete putem evolucije, vaše greške postaće izvor vašeg razvoja. Karmičko čišćenje znači povratak u svoje unutrašnje jezgro.

Izvor: Lovesensa