Pravoslavni vernici 8. septembra obeležavaju praznik koji je posvećen Svetim mučenicima Adrijanu i Nataliji, a posebno se proslavlja sećanje na njihovu veliku ljubav.

Sveta mučenica Natalija Nikomidijska živela je u 4. veku u drevnom gradu na obali Mramornog mora u Maloj Aziji. Odrasla u hrišćanskoj porodici, udala se za Adrijana koji je bio paganin, ali je ostala tajno hrišćanka. Za vreme cara Maksimilijana Adrijan je bio prisutan u progonima hrišćana i posmatrao je ove ljude, koji su bili izmučeni ali trpeljivi, mirni i radosni. Nakon razgovora sa njima okrenuo se pisaru i rekao mu: "Zapiši i moje ime sa ovima svetima, i ja sam hrišćanin!"

Kada je saznala za ovo Natalija se obradovala. Nakon toga Adrijan je postradao u mukama sa hrišćanima, a Sveta Natalija je njihova tela sahranila u Carigradu. Posle nekoliko dana, prema predanju, Adrijan se javio Nataliji u svetlosti i pozvao je da "i ona primi Božji venac slave".

Prema običaju i narodnom verovanju, ovim svetiteljima treba da se posebno mole bračni parovi za sreću, mir i sklad u ljubavi. Veruje se da na ovaj praznik zajedno treba da zapalesveću, a običaj je da se izgovori sledeća molitva:

"Mučenici Tvoji Gospode, u stradanju svome su primili nepropadljivi venac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobediše, a razoriše i nemoćnu drskost demona: Njihovim molitvama spasi duše naše."

Izvor: Sensa