Pravoslavni vernici proslavljaju 25. novembra praznik posvećen Svetom Jovanu Zlatoustom. Širom Srbije mnoge porodice slave ovaj dan kao krsnu slavu. Bio je jedan od najobrazovnaijih svetitelja, ljudima je tumačio Sveto Pismo, a napisao je knjigu "O sveštenstvu". Zbog svojih retoričkih sposobnosti dobio je ime "Zlatousti".

"Mir je mera svih dobara i pretpostavka svake radosti." - jedna je od najlepših pouka svetitelja.

Jovan Zlatousti se ubraja i u Sveta tri jerarha koji se praznuju 30. januara prema crkvenom – julijanskom kalendaru. Bio je veliki borac protiv jeretika, propovedao o ličnoj i društvenoj etici, a štitio je bolesne, nemoćne i siromašne. Posle sukoba sa caricom Evdoksijom, prognan je u mesto Koman u Jermeniji gde je umro 407. godine. Njegove mošti su krstaši 1204. odneli iz Carigrada u Rim, gde su počivale sve dok 2004. dogovorom nisu ponovo vraćene u današnji Istanbul.

Pošto je Sveti Jovan Zlatousti bio jedan od učenijih svetitelja, postoji običaj da na današnji dan treba da uzmete neku dragu knjigu i pročitate nekoliko stranica iz nje. Čitanje može doneti mir, radost i proširiti znanje.

Postoji staro verovanje da žene na današnji dan ne treba da uzimaju u ruke vunicu, konac ili igle. To je zbog običaja da na ovaj dan ne treba raditi, već se posvetiti molitvi, miru i duhovnom razvoju.

Današnji tropar koji se čita na praznik glasi:

“Ust tvoih jakože svjetlost ognja, vozsijavši blagodat, vseljeniju prosvjeti: ne srebroljubija mirovi sokrovišča sniska visotu nam smirenomudrija pokaza, no tvojimi slovesi nakazuja, oče Jovane Zlatouste, moli Slova Hrista Boga, spastisja dušam našim.”

Izvor: Sensa