Treća sedmica Vaskršnjeg posta naziva se Krstopoklona, a njen glavni simbol je krst. Smatra se da krst vernicima u ovoj nedelji posta pomaže da pronađu smirenje i utehu. Običaj je da se na Krstopoklonu nedelju iznosi krst na sredinu crkve i vernici mu se poklanjaju i celivaju, podsećajući sebe na značaj krsta u hrišćanstvu.

Prema verovanju u ovoj nedelji treba izbeći svađe, sukobe, prepike, nervozu. Krstopoklona nedelja pomaže da se suočimo sa iskušenjima, ali da u toj borbi sačuvamo mir, ljubav, veru i nadu.

U ovoj nedelji se podsećamo reči da "svako nosi svoj krst na leđima". Ovo ne znači samo da smo svi opterećeni brigama, teškoćama, životnim problemima, već da živimo u skladu sa svojom savešću. Živeti u svetlosti suda savesti, znači da preuzimamo odgovornost za svoje postupke - i kada su dobri i kada su loši.

Kada osvestite svoje greške i pokajate se, duša se čisti - to je lepota života u skladu sa savešću. Kada je duša rasterećena i breme sa naših leđa nestaje. Krstopoklona nedelja podstiče vernike da se podsete na smisao kako dobro pobeđuje uvek zlo, i kako život pobeđuje smrt.

Veći deo Krstopoklone nedelje se posti na vodi, dok se na ulju poste sreda (praznik Mladenci), subota i nedelja. Ovo je fizički deo posta, ali duhovni je onaj koji daje pravi smisao, a to je uzdržanje od loših misli i dela.

Izvor: Sensa