Veliki petak je praznik koji se obeležava pred Vaskrs u podsećanje na raspeće Isusa Hrista. Vernici smatraju da je ovo najtužniji dan u godini, a za praznik su vezani određeni običaji i verovanja.

Jedan od najpoznatijih običaja jeste farbanje jaja za Uskrs. Jaja se ukrašavaju i farbaju u raznim bojama, ali je najbitnije u uskršnjoj korpi imati crvena jaja. Crvena boja je simbol radosti i Vaskrsenja. Jaja su simbol novog rađanja i pobede nad smrću jer kada se ljuska slomi, iz jajeta izlazi novi život.

Posebno jaje je čuvarkuća, to je prvo jaje koje izvadite iz vode tokom kuvanja i boji se isključivo u crvenoj boji. Ovo jaje se čuva cele godine, simbolično kao zaštitnik doma. Tek na Uskrs sledeće godine se menja novom čuvarkućom. Prošlogodišnja čuvarkća se ne treba da se baci - šta sa ovim jajetom treba uraditi pročitajte OVDE!

Pored farbanja jaja, na ovaj praznik je najvažnije umiriti se, da usporimo, predahnemo. Zbog toga se ne rade kućni poslovi, niti poslovi u polju. Taj dan treba posvetiti miru i molitvi. Đakon Stevan Jovanović u emisiji 150 minuta objasnio je da se na ovaj dan, ako smo hrišćani, treba se prvo zamisliti nad stradanjem Hrista, ali i nad našim ličnim stradanjima u životu. Istakao je da je u redu i da neki vernici farbaju jaja na Veliki četvrtak, kako bismo se u potpunosti na Veliki petak posvetili miru. Takođe na Veliki petak vernici razmišljaju o svojim dobrim i lošim delima, odnosno kojim svojim postupcima se ogledaju u Hristu, a kojim ne.

Na Veliki petak vernici post strogim postom na vodi. Praksa vernika je i celivanje plaštanice koja se iznosi u crkvi ispred olatara. U nekim krajevima, običaj je da se vernici posle celivanja plaštanice, provlače ispod stola na koji je položena plaštanica. Po narodnom verovanju prilikom provlačenja, treba se pomoliti Bogu i pomisliti neku lepu želju.

Izvor: Sensa