Za Veliki petak i Uskrs vezuje se mnogo običaja, a jedan od njih je farbanje jaja. Možete pustiti mašti na volju kako biste dekorisali jaja i trpezu, ali prvo jaje koje se ofarba treba da bude cvene boje. Ono se zove čuvarkuća. Veruje se da će ono
tokom cele godine štititi dom od svih zla, nedaća i negativne energije. Treba da se čuva na posebnom mestu do sledećeg Uskrsa.

Postoji običaj da se stara čuvarkuća sledećeg Velikog petka zameni novom, ali mnogi su u dilemi šta da rade sa starom.
U pojedinim krajevima Srbije postoji obilčaj da se stara čuvarkuća zapali u dvorištu kako bi se na taj način isteralo sve zlo i nedaće koje je tokom godinu dana čuvalo u sebi.

Postoji i običaj da se čuvarkuća odnese do obližnje reke ili potočića kako bi voda simbolički odnela sa sobom i sve nedaće. Osim u tekuću vodu, čuvarkuća se može zakopati i u zemlju. Šta god da od ovoga uradite,samo je bitno da staru čuvarkuću ne ostavite u domu - u tu svrhu imate novo jaje koje će vas čuvati do sledeće godine.

Dok čuvarkuća stoji na počasnom mestu u domu, ukućani se na dan Uskrs ujutru prvo kucnu jajima da se vidi čije je jače, a ovom lepom običaju najviše se obraduju deca.

 Izvor: Sensa