Bliži nam se Uskrs, najvažniji hrišćanski praznik. Na Veliki petak tradicionalno se farbaju jaja. Ovaj običaj potiče još iz rimskog perioda, pre Isusa Hrista, jer se još tada jaje smatralo simbolom rađanja i pobede nad smrću – kada se ljuska slomi, iz jajeta izlazi novi život. Domaćice su uvek bile maštovite i na različite načine se dovijale kako bi ofarbale što lepša jaja, iskazale svoju kreativnost, oduševile ukućane... Svi znamo da farbanje farbama za jaja često ne uspe, tj, boje ne budu onakve kakve smo očekivali. Predlažemo da probate prirodnu tehniku farbanja, a biće vam potrebni samo papiri u boji. U tu svrhu najpolje je upotrebiti krep papire ili papirnate maramice u jarkim bojama (zelena, ljubičasta, crvena, plava, narandžasta). 

Iseckajte papire na manje komade. Uzmite dve različite boje, stavite jednu preko druge pa njima umotajte kuvano jaje i vežite gumicom. Tako umotano jajae stavite u vodu, a zatim na rešetku sa strane i ostavite da se osuši. Kada se osuši, skinite papire. Jaja će biti šarenkasta, pa ih namažite krpicom umočenom u malo jestivovog ulja.

Detaljan postupak farbanja uskršnjih jaja pogledajte u videu ispod. Savet je da, ako ste u mogućnosti, na ovaj način farbate bela jaja, jer će ona imati intenzivniju boju.

uskrs, farbanje jaja, veliki petak tiktok/better.homes.and.gardens

Izvor: Sensa