Kala je jedinstven i izuzetno elegantan cvet koji je prisutan u mnogim domovima, slavljima, pa čak i u tužnim trenucima. Sa prvim danima proleća, kala osvaja svojom neverovatnom lepotom, a malo ko zna kakva je simbolika ovog cveta.

Naziv kala potiče od grčke reči calla , što znači lepa. Reč je povezana sa boginjom Herom. Prema legendi, Zevs je imao sina Herkula sa drugom ženom. Legenda kaže da je Zevs odveo Herakla svojoj ženi, dok je ona spavala. Zevs je dozvolio Herkulu da popije njeno mleko i kada se probudila, odgurnula ga je. U tom trenutku, kapi mleka su poletele nebom i stvorile Mlečni put. Kapljice koje su padale na zemlju prerasle su u prelepe ljiljane.

Postoji i legenda da je Venera, rimska boginja ljubavi, lepote i želje, postala ljubomorna kada je videla kako su ljiljani lepi. Proklela je njihovu lepotu tako što je u sredinu cvetova stavila veliki žuti tučak. Iz tog razloga, značenje kala se obično povezuje sa požudom i ljubomorom.

Ipak, najčešće tumačenje kala u značenju ovih dana je čistota, vernost i svetost. Cvet se često prikazuje na ikonama Bogorodice. Za milione hrišćana širom sveta, kala je simbol ponovnog rođenja i vaskrsenja, mnogi je povezuju sa vaskrsenjem Isusa Hrista. Često su kale glavne zvezde aranžmana koji s eprave za Uskrs

Kao rezultat toga, cveće se obično stavlja u bukete i cvetne aranžmane oko Uskrsa. Ovoj asocijaciji doprinosi i činjenica da cveće ima oblik trube, što je simbol trijumfa Isusa Hrista nad smrću.

Kala je jedan od omiljenih cvetova na venčanjima, jer simbolizuje odanost i blaženstvo. Zbog toga kala u kući predstavlja i simbol ljubavi, odanosti i povezanosti između partnera, a idealan je poklon i za godišnjicu braka. U širem smislu, značenje kala je čistoća, svetost i vernost, pa sovaj cvet zaista emotuje jednu prijatnu energiju mira.

Najčešće se koriste kale bele boje, ali prema simbolici, svaka nijansa ovog cveta ima posebno značenje:

Bela predstavlja čistotu, vernost, nevinost i svetost.
Ljubičasta predstavlja šarm, prestiž i strast.
Žuta označava zahvalnost i posvećenost.
Crvena predstavlja hrabrost i lepotu.
Ružičasta simbolizuje divljenje i uvažavanje.
Crna boja predstavlja eleganciju i misteriju.

Takođe, kale se koriste i u raznim prilikama, a kupuju se za sledeće životne situacije ili se u takvim trenucima poklanjaju bliskim ljudima:

Venčanja: Pošto cvet kala znači čistoću i nevinost, često se pojavljuje na venčanjima. Međutim, to je divan cvet koji možete poslati kao poklon mladom bračnom paru, ali i doneti u dom kao simbol bezuslovne ljubavi.
Godišnjice: Veruje se da se za šestu godišnjicu braka uvek kupuje kala kako bi donela sreću, ali je i prikladan poklon za godišnjicu bez obzira koliko je par u braku.
Uskrs: Simbol je vaskrsenja i novog života, a kao prolećni cvet, kala je uvek jedan od vodećih dekoracija za ovaj radostan praznik.
Dan zaljubljenih: U ovoj situaciji preporučuje se darivanje ružičastih i crvenih kala.
Zahvalnost:U ovoj situaciji treba kupiti žutu kalu i dati joj osobi koja vam znači. Takođe, kada ste zahvalni za dobre situacije u životu, možete svoj dom dekorisati kalama.
Sahrane: Kale se koriste i na tužnim događajima, kao vid utehe, podrške i simbola novog života, vaskrsenja - pobede života nad smrću.

Ukoliko želite da sastavite buket ili aranžamn od kala, savršen spoj sa ovim cvetom bile bi romantične i elegantne ruže. Bele kale kao simbol čiste energije i vernosti i ružičaste ruže koje predstavljaju romantiku, nežnost, lepe emocije, svakkao će u vaš dom doneti divnu energiju.

Izvor: Sensa