Običaj pred Vaksrs koji je sačuvan još od predaka jeste osvećenje vodice i doma. Ovaj običaj se poštuje još od davnina, podrazumeva dolazak sveštenika u kuću i osvećenje vodice uz molitvu.

Iako se ovaj običaj pomalo menjao vremenom, suština je sačuvana - cilj da se prostor očisti od svega lošeg i da se osvećena vodica pije za zdravlje, razvoj, sreću, napredak.

Veruje se da se molitvom priziva na vodu Duh Božiji, a tokom svećenja vode pali se tamjan, sveća i koristi se bosiljak. Vernici veruju da voda služi za osvećenje i očišćenje duše i tela, ali i za očišćenje prostora od svega negativnog, kao i za odbacivanje svake negativnosti.

Vernici koriste ovu vodu tako što je piju pomalo svakog jutra pre jela za vreme Vaskršnjeg posta, a postoji verovanje da se i sa malom količinom vode može i umiti. Osvećena vodica za krsnu slavu upotrebljava se u pripremi slavskog kolača i žita, a može i da se stavi malo za piće da svi članovi doma popiju po gutljaj za osvećenje duše i tela.

Postoji običaj da se vodica osvećuje svake godine i za praznik Bogojavljenje, a šta treba uraditi sa prošlogodišnjom - pročitajte OVDE.

Izvor: Sensa