Vernici Srpske pravoslavne crkve danas proslavljaju veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje, posvećen uspomeni na krštenje Isusa Hrista u reci Jordan.

Na ovaj praznik se u svim crkvama i hramovima osvećuje voda. Ta sveta vodica - Bogojavljenska, čuva se u svakom domu preko cele godine kao velika svetinja, a koristi se u posebnim prilikama, za zdravlje i sreću - za razliku od vodice za krsnu slavu koja se potroši za pravljenje slavskog kolača ili one koja se sveti za Vaskrs i pije svakog jutra pomalo.

Mnogi su u dilemi koliko mogu da čuvaju Bogojavljensku svetu vodicu i šta da rade sa prošlogodišnjom ukoliko je nisu potrošili.

Sveta vodica, naročito ona Bogojavljenska može se čuvati neograničeno vreme i koliko god da se čuva neće izgubiti svoja svojstva. U crkvenim knjigama nigde nije izričito naglašeno šta se radi sa starom vodicom. Neko u prošlogodišnju doda malo nove svete vodice i nastavi da je čuva, a vremenom se ustalio narodni običaj, da se stara sveta vodica, kad stigne nova, sipa u reku, u bunar ili u useve - tamo gde neće biti izložena gaženju.

Izvor: Sensa