Uskrs je jedan od najradosnijih hrišćasnkihpraznika u kojem se slavi radost života i istinska ljubav, piše Lovesensa.

Za uskršnjepraznike vezuju se razni običaji i rituali, a jedan od najvažnijih je farbanje jaja. Ovaj lep običaj posebno raduje mališane, ali i kreativne duše koje žele da naprave originalne šare i tako svake godine pred Uskrs započinju svoje male maštovite projekte ukrašavanja jaja.

Međutim, tokom farbanja jaja običaj je da prvo ofarbano crveno jaje čuvate cele godine, jer prema narodnom verovanju to jaje čuva dom i porodicu od negativne energije i zato je dobilo naziv "čuvarkuća".

Prema narodnom verovanju čuvarkuća mora biti ofarbana isključivo u crvenu boju. Nekada se poštovao stari običaj i ritual da se ofarbana čuvarkuća noć pred Uskrs ostavi da prenoći u vodi sa bosiljkom, drenom i biljkom zdravac. Ujutru na Vaskrs porodica se umivala tom vodom, a deci su čuvarkućom trljali obraze kako bi bila zdrava tokom cele godine.

Običaj je da čuvarkuću čuvate do sledećeg Vaskrsa, a tek kada ofarbate novu, onda staru čuvarkuću prema narodnom verovanju treba baciti u reku. Tako sa starom čuvarkućom odlaze i sva negativnost koju je prema verovanju jaje upilo umesto ukućana. U nekim delovima Srbije, čuvarkuća se spaljuje.

Veruje se da čuvarkuća donosi blagostanje i sreću u dom, pa je mnogi čuvaju u posebnim ukrasnim posudama ili stalcima.

Izvor: Lovesensa