U današnje vreme teško je pronaći osobu koja će reći da je sasvim zadovoljna svojim životom jer je industrija za mase koncipirana na večnoj gladi za nečim novim, dakle, na nezadovoljstvu postojećim.

Međutim, trajno nezadovoljstvo ukazuje na to da nešto nije u redu s tim kako živimo, i da moramo nešto promeniti. Ono je alarm da nismo na putu koji smo odabrali za sebe u ovome životu...

Često ne znamo šta je u korenu nezadovoljstva i tražeći odgovor udaramo u površne stvari: ljutimo se na prijatelje ili partnera zbog sitnica, iritira nas bezvezan komentar u prolazu, osećamo se umorno zbog oblačnog vremena...

Nezadovoljstvo je izazov, crveno svetlo, mokra krpa, poziv na buđenje. Taj nas osećaj poziva da istražujemo šta je to u nama i oko nas što je pošlo naopako i šta možemo da učinimo da bismo se vratili na svoj istinski, davno odabrani put. U tom smislu, nezadovoljstvo je prilika, gotovo blagoslov, za one koji će oslušnuti, zastati i zapitati se - šta to ne valja?

Ako ste već došli do te tačke da ste zastali i pitali se: "Šta se događa? Zašto sam nezadovoljna?" sledeće vežbe mogu da pomognu dok putujete do same srži svoga bića.

1. Pronađite balans

Često smo od dobronamernih ljudi čuli savet "nemoj biti tako nezadovoljna", uz napomenu da moramo biti zadovoljni sa stvarima onakvima kakve jesu. Međutim, da bismo pronašli svoj balans i uravnotežili emocije, moramo osećanju nezadovoljstva pridati jednaku težinu i važnost kao i osećanju zadovoljstva. Ne možemo samo da ga potisnemo i ignorišemo.

Vizuelizujte veliku vagu. Na levi tas stavite dragulje koji simbolišu osećaj zadovoljstva, a desno stavite kamenčiće koji su za vas simbol nezadovoljstva. Zamolite svoje više Ja (Boga, univerzum...) da vam pomogne da uravnotežite tu vagu kako bi se našla u savršenoj ravni. Kad predstavite sebi tu sliku u potpunosti, iskoristite moć daha. Duboko udahnite upravo tu impresiju savršeno izbalansirane vage, zadržite dah kako bi se ona sjedinila s vašom energijom, i izdahnite s osećajem kako su sada obe emocije integrisane u vašem biću i izjednačene.

2. Pronađite kompas

Ponekad nam se dogodi da završimo neki posao i čak dobijemo pohvalu za njega, ali duboko u sebi osećamo nezadovoljstvo. Čini se da nismo na pravom putu. Ova vežba može da nam pomogne da pronađemo svoj kompas.

Promenite svoj život: 20 stvari koje moramo pustiti kako bi živeli srećno i zadovoljno...

Zatvorite oči i povežite se u sebi s osećajem nezadovoljstva, dopustite mu da vas sasvim obuzme. Zatim se setite situacije koja je prouzrokovala to nezadovoljstvo a onda taj osećaj nezadovoljstva pretvorite u svog saveznika. Neka vam nezadovoljstvo pokaže unutrašnjim slikama gde ste mogli da iskoristite više svojih potencijala.

PageBreak

Nezadovoljstvo je poziv na buđenje

Moguće je da ćete dobiti neku neočekivanu ideju, da će vas naglo preplaviti novi osećaj, ili da ćete fizički osetiti neku promenu. Dopustite svakoj promeni da se dogodi. Otvorite se svemu što vam šalje vaše više Ja.

3. Pronađite svoju slobodu

Osećaj nezadovoljstva često je praćen osećajem da nismo ispunili očekivanja. Ta očekivanja najčešće nam je nametnuo neko "spolja" - roditelji, partner, kolege, prijatelji. Ta naoko neispunjena očekivanja izbacuju vas iz ravnoteže i javljaju se kao osećaj nezadovoljstva. Ovom vežbom se možete osloboditi spoljašnjih uticaja i uspostaviti unutrašnju ravnotežu koja će vas dovesti do mira i zadovoljstva.
Zatvorite oči i povežite se s osećajem nezadovoljstva. Setite se situacije, povoda za to nezadovoljstvo. Udubite se u to osećanje.

6 emocionalnih obrazaca za zadovoljstvo i unutrašnji mir...

Zamolite svoje više Ja da vam ukaže na to s kojom je osobom povezan taj osećaj i energija koja narušava vašu unutrašnju ravnotežu. Koja god osoba vam padne na pamet, nemojte s njom voditi unutarnji monolog i rasprave. Samo recite da vam ta energetska spona više nije potrebna i da opraštate i sebi i njoj te idete dalje bez tog osećaja. Potom duboko dišite i sa svakim izdisajem izbacujte lošu energiju, osetite kako vam je sve lakše na srcu. Sa svakim udahom udišete sve više slobode i vraćate svoj energetski prostor i balans.

4. Pronađite svoje bogatstvo

U životu često pomislimo da ono što jesmo i što radimo jednostavno nije dovoljno da budemo srećni. To rezultira energetskom blokadom koja nas sprečava da se otvorimo stvarnom bogatstvu koje pruža život. Ovu blokadu otklonite sledećom vežbom.

Zatvorite oči, osetite nezadovoljstvo koje svoj koren vuče iz osećaja "nikad nije dovoljno". Potom iznad sebe zamislite nebo noći, prostranstvo univerzuma, veličinu i beskraj i zvezde u toj tmini. Širom raširite ruke i pripremite se da primite bogatstvo iz univerzuma. Gledajte kako, kao u bajci, zvezde padaju ka vama i stvaraju zlatni plašt. Čitavu vas je prekrilo bogatstvo univerzuma. Ostanite neko vreme u tom lepom osećaju. Ako volite da zapisujete, pišite dnevnik i svakodnevno navedite barem tri stvari na kojima ste zahvalni toga dana.

5. Pronađite svoju lepotu

Naša je duša izabrala upravo naše telo da u njemu živi dok je na Zemlji. Ipak, mnogi su nezadovoljni svojim telom, upoređuju se s nametnutim idealima, nabrajaju šta im se sve ne sviđa na njima. Ako uspemo da taj osećaj nezadovoljstva upotrebimo kao kompas koji može da nas odvede do stvarnog razloga našeg stanja, onda ćemo i prepoznati vredne poruke koje nam šalje telo. Vežba koja sledi može da nam osvetli put do zdravlja i vitalnosti.

Zaštitite se kristalima od besa i nezadovoljstva...

Zatvorite oči i zamislite sami sebe, kao da stojite ispred ogledala. Dopustite osećaju nezadovoljstva da vas odvede do onog dela tela koji u vama izaziva loše osećaje. Npr. ne sviđaju vam se butine. Osetite taj loš osećaj i potom od bedara zatražite oproštaj i zahvalite ih što dobro funkcionišu, nose vas kroz život i svakodnevno vam služe. Osetite kako do njih stiže vaša zahvalnost i potom ih zamolite da vam pošalju poruku koju nose za vas. Možda žele da nam kažu kako se premalo krećemo i kako im je teško što moraju da nose previše kilograma. Blagoslovite svoje butine i obećajte da ćete učiniti sve što možete da im pomognete i unesete promenu u svoj život.