Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Baštenske zajednice: hrana, lek, zajedništvo, uteha

Tokom jula 2014. godine u Beogradu je održan kurs "Get Growing" na kom je Dejvid Morisro, gost iz Irske, predstavio najkorisnije metode za osnivanje bašte i uzgajanje organskog povrća...

  Izvor: Foto: Profimedia

Od Dejvida Morisroa smo saznali i kako funkcionišu baštenske zajednice u Irskoj, te koliki društveni značaj imaju.


Sve je više ljudi koji imaju potrebu da se zdravije hrane, ali za to nemaju dovoljno sredstava. Iako jeftnija za uzgajanje, organska hrana kod nas je dosta skuplja, a samim tim nedostupna većini. Time su najviše pogođeni stanovnici gradova, koji nisu imali mogućnost da se bave baštovanstvom, zbog toga što ne poseduju zemljište. Sve do sad.

Grupa mladih entuzijasta kod nas je pokrenula projekat Baštalište, čiji je cilj osnivanje baštenskih zajednica (community gardens) koje su već dugo hit u svetu. Projekat Baštalište prošle zime su osnovali "Ama centar za negu čoveka i prirode" i "Beogradski festival cveća" kako bi svojim članovima omogućili da sami uzgajaju organsko povrće.

Katarina Milenković iz "Ama centra" objasnila nam je da je sve počelo prošle godine kada im je u Slancima nadomak Beograda vlasnik ustupio parcelu koju nije mogao da obrađuje, a zatim se okupila grupa osoba voljnih da uzgajaju sopstveno povrće. S obzirom na to da se u ovaj poduhvat upuštaju mnogi koji o baštovanstvu ne znaju ništa, Ama centar je kao član međunarodne mreže Green Friends tokom jula organizovao kurs organskog baštovanstva pod nazivom Get Growing, namenjen potpunim početnicima.

U pitanju je projekat međunarodnog karaktera u čijem je osmišljavanju učestvovalo više inostranih organizacija, članica Green Friends mreže. Ovakve obuke se u poslednjih nekoliko godina uspešno sprovode širom Evrope, a konačno se održavaju i kod nas. Na kursu koji je vodio Dejvid Morisro (David Morrisroe) iz Irske polaznici su bili u prilici da se upoznaju sa osnovama baštovanstva i dobiju brojne praktične savete o tome kako postaviti svoju baštu. Dejvid nam je ispričao kako su zajedničke bašte organizovane u Irskoj, a mi se nadamo da će na isti način zaživeti i kod nas.

"Projekat baštenske zajednice počeli smo na privatnu inicijativu, bez institucionalne podrške. Sve je nastalo u saradnji sa dobrotvornom organizacijom Simon Community koja pomaže beskućnicima. Ona nam je ustupila zemlju na kojoj su volonteri uzgajali povrće za njihove štićenike a i sopstvene potrebe. Nakon gotovo tri godine uključio se i gradski odbor koji je odlučio da nam za baštensku zajednicu ustupi zemljište u delu grada gde su se inače okupljali problematični ljudi. Uložili su puno sredstava da taj prostor preurede, postavili su ogradu, napravili parking i pristup za osobe u kolicima, te je taj deo bukvalno procvetao."

Gradskim ocima trebalo je godinu dana da shvate značaj projekta, ali čim su se uključili, uvideli su da on ne podrazumeva samo uzgajanje organskog povrća već da dovodi i do promena u društvu. Baštenske zajednice su se pokazale korisnim kako za zajednicu, tako i za korisnike bašta i volontere. Jedan od glavnih ciljeva ovog projekta je da ohrabri ljude da se zahvaljujući ličnom trudu zdravije hrane, što je naročito važno za siromašnije slojeve kojima doskoro nije bila dostupna zdrava hrana.

"Lokalne zajednice nam mnogo pomažu. Od oko 50 baštenskih zajednica, koliko ih ima u Irskoj, samo je jedna podržana od države, a skoro sve ostale zemlju dobijaju od lokalnih vlasti. Opštine im pokrivaju i osiguranje, što je dodatno olakšanje i da nije takve podrške, verovatno projekat ne bi ni zaživeo", objašnjava Dejvid.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj