Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novac: drugi oblik naše životne energije

Živimo u materijalnom svetu i, bez obzira na to koliko svoje potrebe ogoleli, u njemu bez novca ne možemo opstati...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Iako neki religijski i duhovni pravci javno zastupaju stav da je novac kao materijalna kategorija nebitan, čini se da i oni koji tako tvrde u to previše ne veruju niti to svojim primerom potvrđuju. Ne samo da nam je neophodan za zadovoljenje egzistencijalnih potreba nego nam omogućava i da kvalitetnije živimo. On je gorivo koje nam pomaže da slobodno putujemo kroz život, rastemo i razvijamo se kao individue. S više novca imamo i više izbora. Imamo mnogo više mogućnosti, pa ne moramo da pristajemo na razna uslovljavanja ili kompromise. Ako novac stavimo na pravo mesto, on nam pomaže da živimo u skladu sa sopstvenim vrednostima - slobodnim, neuslovljenim i autentičnim životom.

Premda novca nikad nismo imali previše, čini se da ga nikad nismo imali manje nego danas. Poslovni subjekti sve teže naplaćuju potraživanja ili su prisiljeni da usluge nude u bescenje, a sve veći broj ostaje bez posla i redovnih primanja. Zaposliti se nakon otkaza teško je, a alternative za zaradu sve je teže naći. Pritom je život svakim danom sve skuplji te nam i za osnovne potrebe treba sve više para. U pokušaju da uskladimo potrebe i mogućnosti štedimo na svakoj stavci uskraćujući sebi sve osim onog osnovnog, čime bitno smanjujemo kvalitet života.

Kako da novac ostane u kući: pročitajte 10 narodnih verovanja...

Bez novca život nam je lišen lepote, njegov nedostatak nam znatno kvari raspoloženje. A kada smo loše raspoloženi, napeti i razdražljivi, nismo dobri roditelji, supružnici i ljubavnici. U stanju smo da eksplodiramo za svaku sitnicu, pa nam i ostali segmenti života trpe. Kada nemamo dovoljno novca, jedino o njemu razmišljamo, uvereni kako bismo sve probleme rešili da ga imamo više. Međutim, u takvom stanju svesti naša percepcija je vrlo sužena, pa čak i kada se ispred nas pojave rešenja, najčešće nismo u stanju da ih vidimo. Ako ih i vidimo, teško da ćemo ih iskoristiti - posebno ako se s manjkom novca borimo duže vreme. Naime, da bismo to mogli, treba nam energije, a upravo zato što nemamo energije - nemamo ni novca.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj