Pravoslavni vernici 12. juna 2022. godine obeležavaju praznik posvećen Svetoj Trojici, poznat i po nazivu Duhovi.

Praznik se uvek obeležava 50. dana posle Vaskrsa, pa ga neki nazivaju i Pedesetnica, odnosno obeležava se desetog dana posle Spasovdana.

Trojice se slave u spomen na događaj koji je opisan u Novom Zavetu - silazak Svetog Duha na apostole. "Tada se svi ispuniše Duhom Svetim, pa počeše govoriti drugim jezicima – kako im je duh davao da govore." (Dela apostolska 2;4)."

Naziva se Trojice kao simbol Svetg Trojstva - Boga Oca, Sina Isusa Hrista i Svetog Duha. Za ovaj dan se vezuju razni lepi običaji i verovanja. Podovi u hramovima se prekrivaju travom, pored zidova se prislanjaju lipe ili grane drugog drveća, a ikone se kite cvećem.

Ovaj običaj potiče još od prvih hrišćana, koji su ga pak preuzeli od Jevreja. Jevreji su na praznik Pedesetnice kitili svoje bogomolje i kuće grančicama, zelenilom, travom i cvećem. To ih je podsećalo na vreme kada su preko Mojsija dobili deset Božjih zapovesti, kao i na vreme lutanja po pustinji, posle bekstva iz Misira, jer su u pustinji živeli u kolibama od granja i lišća.

U hramovima vernici pletu venčiće od trave koje nose kući za seću i zaštitu. Nekada su ove venčiće nosili u torbama kao zaštitu od nevolja i simbol radosti. 

Stari običaj je da se na Svete Trojice organizuju i litije do polja i vinograda. Najvažnije je praznik proslaviti u radosti, ljubavi sa bližnjima, molitvi i veri. Nakon praznika Svete Trojice,obeležavaju se Duhovski utorak i Duhovski ponedeljak.

Izvor: Sensa