Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DANAS JE SVETI ILIJA - KOJE STVARI TREBA DA URADITE ZA SLADAK ŽIVOT: Evo šta znači ako na ovaj dan nebom sevaju munje

Autor Vanja Ostojić

2. avgusta slavi se Sveti Ilija, u narodu poznat kao Gromovnik. Evo koja se verovanja i običaji vezuju sa ovaj dan.

 Verovanja i običaji za svetog Iliju Gromovnika Izvor: shutterstock/ okoscso

 Rođen je u 9. veku pre nove ere u Tesvitu, zbog čega ga nazivaju i Tesvićanin. Prema starom predanju, kada se rodio, njegov otac je video anđele Božje oko bebe, kako ga povijaju ognjem i hrane ga plamenom. Tako je dobio ognjeni karakter i snagu, zbog čega važi za najsilovitijeg među ognjenim svecima. Imao je dve sestre- Ognjenu Mariju i Blagu Mariju i obe su proglašene za svetiteljke.

Spominje se u Starom zavetu kao prorok koji nagoveštava dolazak Isusa Hrista, a u Novom Zavetu kao svetac koji se poklonio Isusu na Preobraženje. Zbog toga se njegov lik nalazi na freskama koje predstavljaju scene iz Preobraženja. Veruje se da je velikim čudesima dokazao silu i vlast Božju. Prema predanju, Sveti Ilija se u plamenim kočijama koje vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izbija plamen, vaznu na nebo. Grmljavina nije ništa drugo do tutnjava kola svetoga Ilije kojima se svetac vozi po nebu i oblacima. Grmljavina se tumači i kao način na koji Sveti Ilija kažnjava. tj. tera zle duhove.

Mnogi običaji se vezuju za Ilindan. Na ovaj ne bi trebalo raditi u polju, da se ne bi navukao gnev svetitelja. Umesto toga, dan treba posvetiti molitvi. U narodu je poznata izreka "Posle Svetog Ilije, sunce sve milije" kako bi se označio period u kome su prošle letnje žege i vrućine i sprema se skori dolazak jeseni.

Običaj je da se na Ilindan jede med kako bismo cele godine bili zdravi,a onaj koji se danas izvadi iz košnice posebno je lekovit i blagotvoran.

Na praznik vernici posećuju hramove i prisustvuju Svetoj liturgiji.

(Sensa)

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj