STARAC PAJSIJE SA SVETE GORE - KAKO DA VAS NEKO ZAVOLI I PRUŽI PRAVU LJUBAV: "Zasej ono malo ljubavi što ti je ostalo, da bi iznikla nova!"

Ljubav je poput dobrih dela - što više dobra činimo, takva energija nam se i vraća. Tako je i sa ljubavi, jer kada je pružamo drugima, dobijamo je u izobilju. Možda nam se ne čini tako u nekim odnosima, moguće je da ste kroz neke veze samo davali, a niste dobijali ništa. Ipak ljubav pronalazi svoje puteve na misteriozne načine i verujte da će doći do vas ,u pravom trenutku, na pravom mestu - možda baš kada se ne nadate. I najbitnije je da je vi imate i dajete, da je nosite u sebi. Jer kada je u vašem srcu, ljubav je onda uvek sa vama.

Sveti Pajsije Svetogorac je jedan od najznačajnih i najuvaženijih svetogorskih staraca 20. veka. Poznat je po svojim duhovnim poukama, savetima, odgovorima na mnoga pitanja i dileme vernika.

Kada ga je žena pitala šta da radi jer je njena ljubav mala i ohladnela, on je odgovorio sledećim rečima:

"– Zasej ono malo ljubavi što ti je ostalo, da bi iznikla nova ljubav, da bi izrasla, zametnula plod i da bi onda požnjela ljubav. Posle ćeš zasejati više ljubavi, pa ćeš još više požnjeti i tako će ti se ambar polako napuniti i nećeš više imati gde da stavljaš ono što požnješ, jer što više ljubavi seješ, to se ona sve više uvećava.

Seljak, recimo, ima malu vreću semena i zaseje ga. Potom pokupi plod i napuni veću vreću. Ako potom zaseje sve što ima u većoj vreći, napuniće još veću vreću. I kada sakupi mnogo semena i zaseje ga, napuniće ceo ambar. A da je zadržao seme u onoj maloj vreći i da ga nije zasejao, seme bi se ucrvljalo. Mora da baci seme u zemlju da bi niklo, izraslo i zametnulo plod.

Hoću da kažem da tako isto biva i sa ljubavlju. Da bi se ljubav uvećala, treba da je daš. Onaj, međutim, ko ne daje ni ono malo ljubavi što ima, isti kao je onaj ko ima šaku semena, ali ga čuva i ne seje. On je kao onaj zli sluga koji je sakrio talant.

Prema tome koliko ljubavi pružiš, imaćeš i da primiš. Ako ne daješ ljubav, nećeš primiti ljubav. Vidiš, majka stalno daje svojoj deci, ali i stalno od njih i prima, pa se njena ljubav neprestano uvećava. Ali kada tražimo ljubav od drugih isključivo za sebe i hoćemo da nam svi daju i kada učinimo nešto dobro, mislimo samo kako će nam se uzvratiti, onda nemamo pravu, nego ništavnu ljubav. Onda se udaljavamo od Boga i ne primamo ljubav ni od Boga, ni od ljudi.

Oni koji poseduju svetovnu ljubav svađaju se ko će zgrabiti više ljubavi za sebe. Ali oni koji imaju onu duhovnu, onu pravu, svađaju se ko će dati više ljubavi drugome. Vole ne razmišljajući o tome da li ih drugi vole, ili ne vole, niti traže od drugih da ih vole. Hoće sve da daju i daju se, ne tražeći da im daju i da im se daju. Takve ljude svi vole, a najviše Bog, sa kojim su srodnici.

Ljubav bez uzvraćanja! Nemojmo činiti dobra dela da bismo dobili blagoslove. Odnegujmo plemenitu, istinsku ljubav, onakvu kakva je Božija, a ne jeftinu svetovnu ljubav koja ima sve ljudske slabosti."

Izvor: Sensa