Ukoliko ste stariji od 50 godina, verovatno ste se susreli sa trenucima koji ukazuju na krizu srednjih godina. Možda ste se osvrtali unazad i pitali se da li ste dobr stvari odabrali za sebe; Da li je vaš život protraćen; Šta ste mogli bolje...? U srednjim godinama mnoge stavri se menjaju, od našeg tela, psihološkog sklopa, do naših želja i životnih izbora. Ljubav se uglavnom menja najviše - mnogi parovi shvataju da više nisu jedno za drugo i kreću novim putem, neki odlučuju da nastave svoju rutinu, dok neki biraju da unaprede svoj ljubavni život i sačuvaju strast.

Možda vam ljubavni život nakon 50. rođendana neće biti lud i pun avantura kao mladalački, ali može biti neverovatno ispunjen divnim trenucima koje greju dušu. sada ste zreliji, zante šta želite, a šta ne, posmatrate ljubav iz jedne drugačije i racionalnije perspektive. Uglavnom žene u 50 - im manje prave pogrešne izbore partnera, jer, poučene iskustvom, poklanjaju svoje vreme, ljubav i pažnju samo onima koji ih zaista zaslužuju.

Kako da parovi stariji od 50 godina povećaju strast i sačuvaju ljubavu vezi -- postoji 5 jednostavnih načina:

1. Povećajte svoju intimnost - Nastavite da dodirujete svog partnera tokom dana, pa čak i malo flertujte. Pomozite partneru u kuhinji, šetajte zajedno, popijte kafu, iskoristite priliku da ga dodirnete, poljubite i zagrlite. Držite se za ruke, šapućite jedno drugom lepe reči, ne stidite se da kažete koliko vam partner znači. Kada postanete bliži i intimniji, tada i strast u spavaćoj sobi postaje pojačana.

2. Ubacite "zdravu nestabilnost" u svoju vezu - Vreme je da malo izađete iz rutine i zone komfora. "Ako je vaše ponašanje predvidljivo, a vaš partner uvek zna šta može da očekuje, može biti teško da se održi strast," kaže Mari Vasan, sertifikovana hipnoterapeutkinja koja radi isključivo sa ženama srednjih godina. Na primer, ako ste često u kućnoj odeći, razmislite da svog partnera sačekate kod kuće u nečemu lepom, elegantnom i privlačnom. Pripremite za vas toplu kupku, masažu, senzualnu večeru ili nešto što vas izbacuje iz šablona. Ne zaboravite da kažete svom partneru zašto radite ove stvari. "Možda zato što ga volite, ili zato što to zaslužuje, ili zato što vidite sve što radi za vas i želite da pokažete da ga cenite", kaže Vasan. Istinske izjave poput ovih dodatno će u vašem odnosu probuditi emocije i intimnost.

3. Koristite nostalgiju kao stretegiju - U nekim slučajevima, ponovno proživljavanje mladosti može biti dobra stvar. "Idite da slušate bend koji ste oboje voleli kada ste bili mlađi, ili radite stvari koje vas podsećaju na ranije, srećne, strastvene dane. To će osvetliti neuronske mreže povezane sa mladošću i strašću", kaže Mari Vasan. "Čak i samo puštanje određene muzike kod kuće može postići isti rezultat. Tada ćete moći da se družite sa energičnijim, strastvenijim vama." Probajte,vratite uspomene i zabavite se.

4. Prihvatite spontanost u spavaćoj sobi - Posle toliko godina zajedno, lako je da stvari zastare u spavaćoj sobi. Odlučite da promenite neke navike i da razbijete monotoniju. Unesite neke novine, promenite lokaciju za vođenje ljubavi, razbijte šablone, zabavljajte se, istražujte šta se jedno kod drugom dopada. Važno je da ne vodite ljubav na uobičajen način, već da zajedno probate nešto novo i osvežite strast. Najvažnije ja za oba partnera ova erotska igra bude prijatna.

5. Održavajte zdravo emocionalno stanje - Važno je da negujete svoje mentalnozdravlje, radite na ljubavi prema sebi i ličnom zadovoljstvu kako biste poboljšali ljubavni odnos. Ukoliko ste mrzovoljni, bezvoljni i frustrirani, male su šanse da ćete uspeti da unapredite ljubav i strast. Radite na svom raspoloženju, pronađite hobi koji vam prija, radite tehnike opuštanja. Sjajno je što to možete da radite i zajedno sa partnerom, ali je važno da imate i vreme i prostr u toku dana samo za sebe.

Izvor: Sensa