Prva ljubav je posebno strastvena i jaka, doživljavamo je sa puno emotivnog naboja. To je prvi put da se susrećemo sa romantičnim osećanjima, pa nas ovaj doživljaj često oblikuje i utvrdi obrazac na koji način pristupamo i drugim odnosima u budućnosti.

Zašto je prva ljubav tako snažna i poletna, često kao nijedna druga? Odgovor se krije u našoj zrelosti/nezrelosti. U ovom odnosu mi ne razlikujemo zaljubljenost i ljubav, sjedinjenjujemo ih. Prema definicijama ljubav je zrelost, a zaljubljenost, nezrelost.

Kada se pojave leptirići u stomaku, maštamo o nekoj osobi, sanjamo o njoj, idealizujemo je, puni smo intezivnih osećanja, i kao da smo na sedmom nebu. To je zaljubljenost koja pokazuje da mi zapravo ne volimo tu osobu, već da nam prijaju osećanja koja ona u nama budi. Zaljubljenost predstavlja udar hormona, pa se zbog toga može nazvati "nezrela ljubav".

Da li je moguće zaljubiti se u zrelim godinama? Da, posebno kod onih osoba koje su tu fazu preskočile ili je jendostavno nisu imale tokom tinejdžerskog doba.

Iako smo u mlađim godinama skloniji da idealizujemo osobu koju volimo, to se vrlo lako može dogoditi i u srednjim godinama, pa čak i u trećem dobu. Tada su iracionalne predstave o osobi koju su upoznali mnogo jače, sve izgleda mnogo ljepše nego što jeste i život dobija potpuno novi smisao.

Međutim, ljubavne "fantazije" u zrelim godinama mnogo kraće traju, i lakše i brže dolazi do otrežnjenja. Onda shvataju da li sa ovom osobom mpogu imati stabilnu ljubav i buidućnost. U zrelim godinama se lakše oslobađamo od odnosa koji se pokažu kao negativni.

Kada je reč o pravojh ljubavi i voljenju, tu je situacija drugačija. Moguće je da su mnoge osobe u zrelim godinama izgubile taj osećaj zaljubljenosti, ali one znaju kako da pruže ljubav i usmere je prema nekoj osobi. U umu zaljubljenog čoveka odnos prema realnosti potpuno je zamagljen, dok ga ljubav potpuno bistri. Da bismo voleli, moramo upoznati suštinu nekog čoveka, a ako ga i pored svih nedostataka i mana koje poseduje i dalje volimo, to je ona prava i istinska ljubav.

U takvoj ljubavi oslobađamo se iz zamki ega, racionalnije posmatramo stvari, mirniji smo, trezveni. Ljubav u zrelijim godinama ne donosi konstantno jaka osećanja, već se smenjuju snažna i prijatna, poput oluje i Sunca. U mladosti su ljubavi burne, konfliktne, pune preokreta, a u zrelom dobu su one prave, jer znamo šta želimo, a šta ne, kako da volimo i očekujemo da nam ta ljubav bude istom merom uzvraćena.

Kaa mi sazrimo, tada dolazi i do zrele ljubavi. Naučna istražianja pokazuju da se zaljubljenost koja s epretvara u divnu i stabilnu ljubav najviše dešava negde od 40 godine. Tada smo svesni da zaslužujemo ljubav, verujemo u sebe, znamo da saslušamo i tražimo partnera sa kojim možemo zajedno da se razvijamo i rastemo.

Izvor: Sensa