"Moja prijateljica je bila sa mlađim muškarcem i čim je napunila 50 godina, on je napustio"; "Bolje je da to krijete od javnosti."; "Bićeš starica za njega, takva veza nema budućnost..."

Sa kakvim komentarima ste se sretali kada pričate o vezama u kojima je žena znatno starija od partnera. Uglavnom su komentari negativni, a ono da ljubav ne zna za granice u ovakvim situacijama bledi. Psiholozi ističu da ovakve odnose najpre ulaze žene koje sebe smatraju slobodnim, nezavisnim, imaju samopouzdanje, još uvek tragaju za ljubavlju, veruju da je mogu pronaći u srednjim godinama.

Mnoge žene odustaju od ovakvih odnosa, iz straha od mišljenja okruženja, dok neke biraju svoju sreću i ipak ostaju u odnosu koji im prija uprkos razlici u godinama. Ovo je jedna takva priča, ispovest žene koja je stupila u vezu sa partnerom koji je 14 godina mlađi od nje:

"Mislila sam da mi se nikada u životu neće dogoditi da se zaljubim u mlađeg muškarca. Izlazila sam sa muškarcima različitih profesija, karaktera, želja, ali nijedan od njih nije bio mlađi. Jednostavno, to se nikada nije desilo.

Nakon teškog raskida sa partnerom za kojeg sam milsila da je ljubav mog života. Suočavanje sa razočaranjem, tugom, izdajom, doneli su mesece samoće, a onda sam pokušala. Izlazila sam na sastanke, započela novu vezu, imala avanturu iz strasti, i dalje sam bila emotivno prazna i nezadovoljna.

Sve se promenilo kada se on pojavio. Upoznala sam ga u butiku u kojem sam radila kao menadžer. Često je dolazio tamo da kupuje sa svojom devojkom. Uvek sam mislila da je zgodan, ljubazan, prijatan, ali nikada nisma mislila da će raskinuti vezu. Delovali su kao skladan par.

Kada smo pričali, "mučili" su me ti leptirići u stomaku, ali nikada nisam mislila da ćemo biti zajendo. Nisam ga viđala par meseci, a onda s epojavio i rekao mi da je prekinuo vezu, preselio se i da mu se ceo život promenio. Pričali smo prijateljski, a onda je predložio da bismo mogli nekad da se vidimo. Bila sam iznenađena, on je imao 35, a ja 50 - mislila sam kako to nikako ne može da funkcioniše.

Iako ja izgledam mlađe u odnosu na svoje godine, a on zrelije - ta razlika je postojala i činila mi se kao nepremostiv jaz. Razmenili smo brojeve , ali nikada me zvanično nije pozvao da izađemo.

Jednog dana nakon što smo se sreli na ulici, dobila sam poruku od njega sa pitanjem šta radim u subotu uveče. Odveo me je u divan francuski restoran i bio je veoma pažljiv. On je birao restoran, rezervisao sto, rekao da će sastanak biti iznenađenje... Trudio se, a to je ono što moj bivši partner nije nikada radio.

Na našem prvom sastanku, pitao sam ga otvoreno koliko ima godina, a kada mi je odgovorio pitalasam ga da li zna koliko ja imam godina, na šta je on odgovorio: " Mislim da imaš oko 40,. ali sada više nisam siguran." Rekla sam mu tačno koliko ima godina, a on se nasmejao i rekao mi da mu je to potpuno nevažno i da u tome ne vidi nikakav problem, niti nepremostivu prepreku.

Iako je hemija bila van granica, nisam bila sigurna da li ova veza može da ima budućnost. Moje prijateljice su bile začuđene, pesimistične, roditeljima dugo nisam ni rekla, svi su bili u šoku, kao i ja. Ali nisam mogla da napustim odnos koji mi je prijao više nego bilo koji pre, koji me podsticao da budem srećna, bolja, radosna. Nisma mogla da izađem iz te bajke o kojoj sam dugo maštala jer imam 14 godina više.

Jedna moja koleginica imala je muža koji je 16 godina bio mlađi od nje. Od nje sam dobila važan savet koji mi je zapravo promenio svest: "Ne računaj: "Kada on bude x godina, ja ću imati y godina. To će te zbuniti i zaglaviće ti se u glavi. Umesto raučunjanja, živi život."

Što je više vremena prolazilo, on mi se sve više dopadao. Sa njim je bilo lako, prijatno i zabavno razgovarati. Znao je da sluša, za razliku od mog bivšeg partnera i mnogih sa kojima sam pokušala da izlazim. Bio je posvećen, ljubazan i pametan. Brojke i godine počele su da se rastvaraju u mojoj glavi i dopustila sam sebi da budem srećna.

Bez obzira na grafikone, studije i statistike, sve je u tome kako pristupate životu, vašim stavovima, vašoj emocionalnoj snazi i zrelosti. Kompatibilnost i komunikacija su ključni. Iako je on mlađi od mene 14 godinam on je zreliji i više poštovanja i ljubavi mi daje od mnogih muškaraca koji su mojih godina. On je pažljiv, ljubazan i velikodušan. Neko ko mi je doneo sreću u život, i neko ko zna da mi uzvrati ljubav.

Sada, kada nas malo bolje pogledam, vidim dve osobe koje se raduju i vole, i žele da uživaju u svakom trenutku, bez obzira kako vreme teče!"

Izvor: Sensa