Nemački socijalni psiholog Erih From najpre je poznat po svom delu "Umeće ljubavi" - psihološkom blagu koje otkriva kako voleti i šta znači biti zaista voljen. U svojoj knjizi razbija mnoge predrasude, zablude i iluzije, a jedna od njih jeste kako da znamo da je u odnosu zaista prisutna prava ljubav.

Erih From piše: "Ljubav je moguća samo ako dve osobe međusobno komuniciraju iz centra svoje egzistencije i ako pri tom svako doživljava sebe iz centra svog postojanja. Jedino u tom "centralnom iskustvu" nalazi se ljudska stvarnost, samo ovde je živost, samo ovde je osnova za ljubav. Ljubav, tako doživljena jeste neprekidni izazov; ona nije mesto za odmor, već kretanje, rast, zajednički rad. Bez obzira da li postoji harmonija ili sukob, radost ili tuga, sve je sekundarno u odnosu na fundamentalnu činjenicu da dvoje ljudi sebe doživljavaju iz suštine svog postojanja, da su jedno sa drugim time što su jedno sa sobom, a ne bežeći od sebe. Postoji samo jedan dokaz da je ljubav prisutna u vezi: dubina veze, životnost i snaga oboje zaljubljenih. To je plod po kojima se ljubav prepoznaje."

Zaključujemo da ljubav nije beg od svog bića, svoje vlastite prirode, već da prvenstveno moramo biti jedno sa sobom da bismo postali par sa nekim. Kada u ljubai ostajete nezavisni i slobodni, a istovremeno posvećeni odnosu, to je znak da ste na dobrom putu.

Mnogi u vezama pokušavaju da se menjaju, ne zbog sebe, nego zbog druge osobe. Ovakav pristup ne govori o ljubavi, već o potrebi da se predstavimo nekome onako kako zamišljamo da on to želi, a ne onakvi kakvi smo. Samim tim, dolazi do stvaranje iluzije koja će kad tad nestati kao mehur od sapunice. Zato je važno da odnosu pristupamo "iz centra svoje egzistencije".

Takođe, u odnosu ne postoji "ravna linija", stajanje u mestu i čekanje da nam se dogodi ljubavn apriča iz snova. Erih From ističe da je ljubav "neprekidni izazov" i da podrazumeva stalan rast, posvećenost i zajednički rad. Jedino to daje šansu ljubavi da bude uspešna, u punom sjaju.

Ukoliko pristupate odnosu nezavisno, iskreno i u skladu sa svojom prirodom, i obadve strane snažno rade na zajedničkom razvoju i posvećene su odnosu, ovo je dobar dokaz da u vezi postoji PRAVA LJUBAV!

Izvor: Sensa