Pravoslavni vernici 5. novembra obeležavaju praznik posvećen Svetom apostolu Jakovu, a istog dana u 2022. godini obeležavaju se jesenje, odnosno Mitrovskezadušnice.

Sveti Jakov bio je jedan od 70 apostola i naziva se Hristovim bratom jer je bio sin pravedmnog Josifa, Bogorodičinog muža. Ovaj svetitelj ostao je upamćen po pripovedanju hrišćanstva, ali i po savetima i mudrostima. Govorio je da duša može da bude zdrava i čista jedino ako odbaci materijalne želje i posveti se duhovom razvoju i usavršavanju.

Za ovaj praznik vezuje se običaj da oprostite "zlim jezicima", odnosno da oprostite nekome za klevetu. Važno je stalno vežbati tehniku opraštanja, jer to je najbolji način da se oslobodite tereta sa duše i na taj način počnete da se duhovno razvijate. Kada se bavimo stvarima iz prošlosti koje su nas povredile, iznova proživljavamo tu i u našem srcu se bude ponovo gnev, bes, tuga. Zato je oproštaj "lek", melem za svako srce.

Na isti dan se u 2022. godini obeležavaju Mitrovske zadušnice koje se tako nazivaju jer padaju pred veliki praznik Mitrovdan. Zadušnice se uvek obeležavaju u subotu i na taj dan vernici odlaze na gobove predaka, pale sveće i mole se za njihovu dušu.

Izvor: Sensa