Kineski filozof i mistik Lao Ce napisao je Knjigu savršenog puta (Tao te Ching) oko 400. godine p.n.e. Tao te Ching je pun mudrosti i praktičnih saveta koji vam mogu pomoći da živite i uspete u životu upravo sada. Lao Ceova filozofija vas upoznaje sa idejama koje vam mogu doneti pravo ispunjenje i zrelost.
Ključ je u otpuštanju, ali mnogi ljudi greše tačno šta se pod ovim podrazumeva i kako to učiniti.

1. Prestanite da živite samo u svom umu

Prva lekcija taoizma je da ne verujete svim pričama koje vaš um priča. Lao Ce nas poziva da prestanemo da se držimo imena, definicija i verovanja.
Umesto da nam pruži sigurnost i stabilnost, naša mentalna fiksacija nas udaljava od sadašnjeg trenutka i slabi.
Mudrost taoizma nas uči da bismo mnogo više mogli da vidimo kada bismo više vremena provodili u svesnosti nego u definisanju i imenovanju stvari.

2. Poniznost

Poniznost i skromnost su podcenjeni kvaliteti. U modernom svetu društvenih mreža najvažnije je nam je da istaknemo koliko smo „posebni“.
Taoizam nas podstiče na suprotno. Podstiče nas da budemo skromni, da ostanemo ponizni i volimo sebe bez egoizma.
“Kada si zadovoljan i u miru sa timn ko si i kada se ne porediš i ne takmičiš sa drugima – svi ćete i poštovati.“

3. Živite u sadašnjem trenutku

Sadašnji trenutak je mesto gde imamo moć. Prošlost i budućnost su važne i vredne su razmatranja, ali ako nas kontrolišu kroz strah ili anksioznost, one nam oduzimaju moć sada.
Lao Ce podstiče ljude da vide potencijal u svakom trenutku umesto da se fokusiraju na ono što je prošlo ili šta bi moglo doći.
„Napunite svoju činiju do vrha i ona će se prosuti. Nastavite da oštrite svoj nož i on će se otupiti.”

4. Budite bez otpora kada se dešavaju promene

Lao Ce savetuje da se prilagodimo promenama, kao drvo koje se savija od vetra i postaje sve jače i jače. Kada odbijamo da se promenimo ili da bude i moći sadašnjosti.
"Ako shvatite da se sve stvari menjaju, ne postoji ništa za šta ćete pokušati da se držite."

5. Slušajte svoje srce

Društvo, oglašivači, korporacije i vlade žele da nam kažu šta da mislimo i šta da osećamo. Lao Ce nas podstiče da utišamo spoljašnu buku i slušamo svoje srce. Duboko u sebi znamo ko smo i šta želimo, i što više sledimo svoje srce, više živimo autentičnim životom sa smislom.
Upoznajte sebe na dubokom nivou tako što ćete upoznati i lepotu i ružnoću u svom srcu.
„Poznavanje drugih je inteligencija; poznavati sebe je prava mudrost.”

6. Tišina je ključ koji otključava hiljadu vrata

Tišina je nešto što Lao Ce i mnogi drugi filozofi podstiču kao stanje meditacije i interakcije.
"Ćutanje je zlato", kao što ste možda čuli. To je oblik otpuštanja potrebe da pokušamo da kontrolišemo i usmeravamo ljude, situacije i ishode na ono što mislimo da nam je potrebno ili želimo.
Ali u mnogim slučajevima, ćutanje kada biste mogli da govorite (čak i razgovarate sami sa sobom) je ključ koji počinje da dozvoljava da se vrata otvore i nove mogućnosti da se predstave.
„Bezbroj reči se računa manje od tihe ravnoteže između jina i janga.”

(Sensa)

BONUS VIDEO: