Svim ljubiteljima andjeoskih pričica posvećujem tekst o andjelu Oduševljenja koji mi se na kraju ove godine našao u rukama u vidu šarene andjeoske karte.

Priča o oduševljenju priča je o našoj unutrašnjoj svetlosti, o iskri u nama, o varnici koja svetluca iz naših dubina, čega se vredno podsetiti uoči novogodišnje proslave kada nam je fokus na spoljašnjim svetlima, na treperavoj dekoraciji po ulicama, na šarenim lampionima na novogodišnjoj jelki... Uživajmo u ovom svetlosnom šarenišu, no ne zaboravimo ni svetlo u nama samima....

Oduševljenje je uzlet naše duše. To je stanje u kome naše unutrašnje svetlo postaje dostupno i nama i svima oko nas. To je stanje blistavosti, zračenja, svetlosti koja se zarazno širi na sve i svakoga kao neodoljiva iskra koja u jednom trenu može zapaliti svemir. To je proplamsaj večnosti u nama koji privremeno probija sve naše obmane, naše odbrane, naše opreze, sve strategije smišljene i spravljene spram spoljnjeg sveta. To je provala božanskog koje u naletu raskida sva naša sitna, ljudska ograničenja. To je objava naše neodoljivosti. Nemoguće je odoljeti oduševljenju, kao što je nemoguće odbaciti iskru. Oduševljenje je poziv na varničavi spoj koji u trenu može povezati najveće različitosti i premostiti najudaljenije obale.

PageBreak

Anđeo oduševljenja otkriva našu unutrašnju svetlost

Koliko god taj spoj kratko trajao, veličanstvena je moć njegovog domašaja. To odlično znaju sportisti koji u čarobnom trenutku pada lopte na ovu ili na onu stranu, iskrom oduševljenja i ushićenja zapale i ujedine čitav jedan stadion. Trenutak je kratak, ali dalekosežan, baš kao blesak plamena u mrkloj noći.

Oduševljenje je blesak svesnosti o iskri koju nosimo u sebi od rodjenja. Izgubljeni u tami našeg neznanja i nesvesnosti, zavedeni raznim šarenim svetiljakama pored puta, zagledani u svetle daljine, mi zadugo ne vidimo luču koja bdi u nama.

Koliko god izgledalo da je oduševljenje izazvano nečim spolja, oduševljenje je zapravo proboj našeg unutrašnjeg zraka u spoljašnji svet. Osvetljeni oduševljenjem svetu objavljujemo svoju unikatnu lepotu. Naš kapacitet da se oduševimo, zapravo je naš kapacitet da zablistamo i da se blistanjem pokažemo.

Kao što se lampa ozarena svetlom jasno vidi, u svakoj svojoj pori, šari, nagibu, ukrasu ... tako se i naša duša ozarena oduševljenjem pokazuje u svakom svom detalju, u svakom svom kutku, u svakoj svojoj osobenosti, u svojoj celovitosti. Zato su nam svi ljudi obuzeti oduševljenjem divni. Bili stari ili mladi, lepi ili ružni, prijatni ili neprijatni ... Osvetljeni oduševljenjem svi, bez izuzetka, zrače dobrotom i divotom.

Oduševljenje je ushit koji iz centra naše duše hrli ka celom svetu. To je nezaustavljivi talas radosti koji će se u trenu uzvisiti nad svim dilemama, sumnjama, strahovima i potopiti ih kao da nikada nisu postojali, kao da nikada više neće ni isplivati. Oduševljenje je incidentni iskorak iz svih naših sputanosti i ograničenja. To je trenutak u kome brzinom svetlosti dosežemo boga. Zato smo u tom trenutku svi jednaki, svi blizu jedni drugima, svi slični i srodni, svi nadahnuti sećanjem na božansku česticu iz koje smo ponikli. Otuda tolika ujedinjujuća snaga oduševljenja koje u magnovenju ništi svaku razliku i otvara nam vrata bliskosti i jedinstva.

Oduševljenje nije prazno obećanje. Oduševljenje je iskričava, treperava, zavodljiva najava smiraja u sreći kojoj, ovako ili onako, teži svako od nas. To je kratkotrajni izlet u stanje svesnosti i svetlosti kojem stremimo u ovom životu.

Zato se, inspirisani energijom ovog andjela, prepustimo uzletima i ushitima oduševljenja kad god nas taj impuls preplavi i ponese.

Tekst: Snežana Radusinović, facilitatorka Igre transformacije

Više informacija o Igri transformacije možete naći na adresi www.transformisi.me.