Vladeta Jerotić bio je naš čuveni psihjatar, profesor na Pravnom i Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu i član SANU. Iza sebe je ostavio mnoštvo znanja, knjiga i mudrosti. A ovo su neki od njegovih citata.

"Kada je pitao patrijarha Pavla šta znači biti mudar kao zmija, a bezazlen kao golub? - On mu je odgovorio: Bog nam je dao um da se neprekidno usavršavamo, ali um bez dobrote može da pređe u zlo, a dobrota bez uma u glupost."

"Strah leči vera, sebičnost ljubav, a žalost nada."

"U samoći se čoveku otvara put u sopstvenu dubinu, i ako uspe da siđe u nju bez straha i zaziranja, vratiće se obogaćen na površinu. I tek tada kada je otvorio svoje Ja, imaće otvoren i pravi put prema bližnjem, prema Ti."

"Brak je zadatak, isto tako i odgovornost da ostvarujemo sve 4 komponente. Duhovno, intelektualno, emotivno i fizički. Dugo mogu sve četiri da se ostvaruju. Čim jedna popusti, a ti gledaj onu drugu od te četiri da pojačaš da bi se brak ponovo stabilizovao."

"Moć vladanja nad drugim neodoljiva je slast tamne strane čovekovog bića."

"Ljubav je celina, težnja ka celini. Brak daje mogućnost stvaranju celine."

"Ukoliko su želje intezivnije, utoliko je i strah jači."

"Ljudi poseduju materijalna dobra, zgrću ih i čuvaju jer nisu stekli sebe."

"U životu srećemo uglavnom tri vrste ljudi: one koji sude, one koji mere i one koji praštaju. Treba da se čuvamo da ne upadnemo u prve dve grupe."

"Ne znam da li je ijedan čovek u stanju da voli ako nije bio voljen. Ili na drugi način, koliko smo i sa kakvom snagom u detinjstvu bili voljeni, toliko i mi volimo druge."

"Nije lako voleti čoveka onakvog kakav jeste. Ali samo ako budemo u stanju, ne samo da ga prihvatimo, već i da ga zavolimo onakvog kakav je, podstaći ćemo ga da postane onakav kakav može da bude."

Ako vam je ovo bilo zanimljivo, pročitajte šta nam najteže pada u životu prema ocu Predragu Popoviću.

BONUS VIDEO:

Odavanje časti patrijarhu Pavlu: Skromnost, duhovnost, samoprevladanje! Kurir televizija

   Izvor: Sensa