Kao jedan od najvećih filozofa 19. veka, Fridrih Niče bavio se temama koje prožimaju politiku, umetnost i religiju. Rođen u Pruskoj 1844. godine, bavio se pisanjem, poezijom i komponovanjem muzike. Studirao je i klasične jezike i kroz njih se zainteresovao za filozofiju i širenje drugačijih, novih misli.

Postao je profesor i predavao klasične studije, dok je istovremeno pisao filozofske radove. Kasnije je postao samostalni filozof i aktivno je objavljivao sve do 1889. godine, kada je doživeo psihički slom. Niče je preminuo 1900. godine

Njegove duboke, filozofske ideje, koje je predstavljao. nailazile su na osudu javnosti, jer su bile previše kompleksne, zatvorene i mizantropske. Niče je bio mislilac, koji se povezuje sa nihilizmom i sa potpunom dekonstrukcijom i kritikom zapadnoevropske kulture.

Ovo su 8 Ničeovih citata koji će da vam promene pogled na život.

 "Ono što me ne ubije čini me jačim."

 „Ko nema dve trećine dana za sebe, rob je, šta god da je: državnik, biznismen, činovnik ili naučnik."

"Ko ne može da posluša sebe, zapovedaće mu."

 „Ljudi su uvek ljuti na svakoga ko bira sopstvena merila za život; zbog izuzetnog tretmana koji taj čovek sebi pruža, osećaju se degradirano, kao obična bića.”

„Prvo mišljenje koje nam padne na pamet kada nas iznenada pitaju o nekoj stvari, obično nije naše, već samo ono uobičajeno, koje odgovara našoj kasti, položaju ili roditeljstvu; naša sopstvena mišljenja retko plivaju blizu površine."

.„Ko sam sebe ponižava, želi da bude uzvišen."

 "Snažan i dobro konstituisan čovek vari svoja iskustva (uključujući dela i nedela) baš kao što vari meso, čak i kada mora da proguta  neke teške zalogaje."

 „Nije li život previše kratak, da bismo se dosađivali?"

Pročitajte 12 drevnih arapskih mudrosti, koje će vas inspirisati i osnažiti.

BONUS VIDEO:

TVRD JE ORAH VOĆKA ČUDNOVATA: Ovaj čovek je autor prvog GORSKOG VIJENCA u stripu, koji je mnoge oduševio! (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija

 Autor: Anđela Stanojević

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.