Mudrost pisaca oplemenjuje naš duh i pomaže nam da bolje razumemo sebe i svet u kom se nalazimo. Mehmed Meša Selimović, rođen je 1910. godine u Tuzli, a preminuo je 1982. godine u Beogradu.

Bio je pisac, profesor na fakultetu, scenarista i akademik. Ostavio je ogroman i neobrisiv trag na književnoj sceni. Najpoznatija dela su: "Derviš i smrt", "Tvrđava", "Ostrvo", "Tišine", "Most od reči", "Sećanja". Ovo su mudri citati čuvenog Meše Selimovića.

Usamljenost rađa misao, misao rađa nezadovoljstvo, nezadovoljstvo pobunu.”

“Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti.”

“Ljubav je valjda jedina stvar na svetu koju ne treba objašnjavati ni tražiti joj razlog.”

"Najgore je kad ljudi ćute, kad se ne objasne, pa svaka sumnja ima pravo na život. I moja i tvoja..."

"Čovek nije drvo i vezanost je njegova nesreća, oduzima mu hrabrost, umanjuje sigurnost. Vežući se za jedno mesto čovek prihvata sve uslove, čak i nepovoljne, i sam sebe plaši neizvesnošću koja ga čeka. Promena mu liči na napuštanje, na gubitak uloženog, neko drugi će zaposesti njegov osvojeni prostor i on će počinjati iznova. Ukopavanje je pravi početak starenja jer je čovek mlad sve dok se ne boji započinjati. Ostajući, čovek trpi ili napada. Odlazeći, čuva slobodu."

"Trebalo bi ubijati prošlost sa svakim danom što se ugasi. Izbrisati je kako ne bi bolela. Lakše bi se podnosio dan što traje, ne bi se merio onim što više ne postoji. Ovako se mešaju utvare i život, pa nema ni čistog sećanja, a ni čistog života."

"Moral je zamisao, a život je ono što biva. Kako da ga uklopimo u zamisao, a da ga ne oštetimo? Više je štete naneseno životu zbog sprečavanja greha nego zbog greha."

"Znaš li šta je najlepše u životu? Želja, prijatelju."

“Sve bi se u životu moglo izdržati na kratko, i da budeš dobar, i hrabar, i pažljiv, ali život ne traje kratko, a ništa ne može postati teško kao obaveza koju sam sebi nametneš u jednom času slabosti ili oduševljenja. Stid te da odustaneš, muka da istraješ."

Pročitajte mudre citate Bele Hamvaša.

BONUS VIDEO:

TVRD JE ORAH VOĆKA ČUDNOVATA: Ovaj čovek je autor prvog GORSKOG VIJENCA u stripu, koji je mnoge oduševio! (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija

Sensa/A.S.